Tatar népviselet

Tatar népviselet

A népviselet minden nemzet egyedülálló jellemzője, amely titkokat és hagyományokat tart fenn. Sokan nem is ismerik az őseik ruháinak kifinomultságát és árnyalatait. A tatárok azonban mindig tisztelték a történelmüket és a szokásos szokásokat. A ruhájuk híres gazdag vászonjairól és gyönyörű szerelvényeiről. Könnyen felismerhetőek, és sokan az igényünkben vannak.

Egy kis történelem

Természetesen a nemzeti tatár jelmeznek saját története van. A 18. századból nyúlik vissza, de az utolsó változások egy kicsit későbbre kerültek. Ezt a ruhadarabot folyamatosan módosították, de a hasonlóságok sértetlenek maradtak.

Egyértelművé kell tenni, hogy ez nagyban függ a képviselők és egy adott vallás területétől. A legnagyobb hatás volt Volga tatárok és természetesen az iszlám.

A krími tatároknál a ruha lényegesen különbözött. Széles szoknyákat alakítottak ki, amelyek hangsúlyozzák a terjedelmes csípőket. Más régiókban a ruhák ék alakúak voltak.

Ez a nemzet hitte, hogy egy személy lelke néhány lyukon és lyukon keresztül elhagyja a testet. Ezért különös aggodalommal kezelték a darabokat és a szakadt anyagokat. A tatárok úgy gondolták, hogy csak mágikus amulettet tudnak megmenteni. Ehhez az élhez vagy vágáshoz speciális mintákat dolgoznak fel. Korábban ezek nyilak voltak, de hamarosan fürtöket váltottak.

A ruhákat csak bizonyos helyeken díszítették. A medencei zóna titkosnak és nagyon intimnek tekinthető, így soha nem kezelték semmit. A mellet másképp érzékelték, mert a nők táplálták gyermekeit. Éppen ezért ez a terület mindig díszítéssel díszített mágikus jelekkel.

A klasszikus népviselet a virágzók és egy ing ruha. Felülről az öltözőköteget vagy a caftánt általában felhelyezték. Továbbá, a ruhát a kenderből vagy a lenből készült könnyű felsőruházat egészítette ki. Ez a termék nem volt béléssel, de fojtónak nevezte. Ami a nőket illeti, gyakran viselt mellényt vagy kötényt.

A tatár felszerelései mindig kiemelkedtek többek között az ékszerek fényessége és bősége miatt.

leírás

Színek és árnyalatok

A tatárok számára nagyon fontos a ruhájuk színe. Nem tükrözik a divat trendjeit vagy a színtípus jellemzőit, hanem sokkal komolyabb dolgokat. Egy bizonyos konnotáció sokat mondhat egy személy helyzetéről a társadalomban, vagy vallási preferenciáitól. Ugyanígy lehetett azonosítani a házasságban vagy életkorban élő embereket. Érdemes azt mondani, hogy a színtartomány szigorúan elválasztja a nomád és a mezőgazdasági népeket is.

A 18. században nagy figyelmet fordítottak a pirosra. Beszélt a gazdája nagylelkűségéről, és később elkezdte jelezni a pénzügyi életképességet. A következő évszázadban azonban már nem vették komolyan. Piros ruhát kezdtek viselni bizonyos ünnepekre és eseményekre, mivel elegánsnak tartották.

Sok tatár fehér színű jelképe gyász vagy öregség. Az ilyen felszereléseket általában olyan nők viselték, akik elhagyták a reprodukciós korszakot, és az emberek, akik a temetésre mentek.

Most a népviseletben megtalálhatja a legfényesebb és élénkebb színeket. A férfiak és női ruhákban gyakran smaragd, lila és kék árnyalatokat használnak. Mindig kontrasztos hangokkal és világos mintákkal kombinálódnak. A leggyakoribb hímzés arany vagy sárga. A ruhát sokkal gazdagabbá és érdekesebbé teszi.

szövetek

Korábban velvet használtak a szabáshoz. A szélei és a szegélye szőrrel díszített.Az állati szőrzetet gyakran ismételték fejfedőkben, és fokozatosan könnyebb lett a ruházat, és előnyben részesítették a többi szövetet. A legkedveltebb a gyapjú, a pamut és a selyem ruhák. Camisole varrni a brokátból, amelyet kis minták borítanak. Néha bársony és néhány rugalmas anyag közül választhat.

Napjainkban a modern ruhákat selyemből vagy szaténból varrják. Az a tény, hogy ez a szövet nagyon könnyű és kellemes. Ezenkívül az árnyék mélységét továbbítja, és gazdagabbá teszi a képet, érdemes azt mondani, hogy a tatárok mindig kombinált vászonokat használnak. Az ilyen kontraszt a kép eredetiebbé és érdekesebbé teszi.

Most nincsenek szigorú és éles korlátozások. Figyelembe veszik az emberek kívánságait és jellemzőit, valamint ízlését. Természetesen a vágás és bizonyos részletek ugyanazok maradnak.

Vágott és dekoratív varratok

A tatár jelmez fő jellemzője a trapéz alakú. Ennek az állampolgárságnak a képviselői széles ingeket viseltek, amelyek a tunikákat és a nagyméretű felsőruhát hasonlították.

A klasszikus ingben nem volt váll varratok, de levágták az egyenes, de hajlított vászonból. Szintén jelen voltak a lábujjak, a szokatlan ékek, amelyeket az oldalakra helyeztek, és a mellkasban lévő metszést. Néhány tatárnak volt egy nyakörve. A férfi modell nagyon széles volt és alig érte el a térdét, és a nő szinte megérintette a bokákat.

A népviseletben lévő nadrágok meglehetősen terjedelmesek, és a felsőruházat mindig csuklós.

Nem valószínű, hogy dekoratív varratok nélkül találkozhat ezzel az emberrel. Többféle mintás szövés létezik.

  • Az első egy "véletlenszerű mintázatú szövet". A vastag szálak csíkos díszeket alkotnak, és főleg övekkel és sálokkal díszítettek. A szálak a varratokhoz leggyakrabban többszínűek.
  • A második típus a „Ciprusi szövet”. Itt a kacsa szálak a fő szálon helyezkedtek el, és teljesen bezártak. Ezeket a varratokat a kis lépésekhez hasonló résekkel tanulhatja meg.
  • Az utolsó típus a „fórum”. A szálakat megismételjük az arcon, majd a rossz oldalon. Nagyon eredetinek tűnnek, mint a hímzés.

Kiegészítők és dekorációk

Könnyen megítélhető volt a család jóléte különböző díszítéssel. Nem csak a nőt értékelték, hanem a párot is.

A férfiak általában nagy kövekkel és eredeti csatokkal gyűrűk voltak. A lányok fődíját nosokniknak tartották. Ezek lehetnek különböző színek, anyagok és akár formák is.

Meg kell mondani, hogy a tatárok között aligha találkozhat fülbevaló nélküli fiatal hölgy. A fülek három vagy négy évesen áttörtek, így a lányok megszoktak a gyermekkori fülbevalókhoz. Ezek a díszek öregkori viseletben vannak, és a tatár ruha hagyományos részét képezik. Néhány klasszikus fülbevaló volt, de sokan más népektől kölcsönzöttek.

Ne felejtsük el a hölgyeket és a nyak ékszereit. Azonban leggyakrabban nagyon praktikus célokra szolgáltak. A hölgyek a termékeket mélyen vágták az ingre.

Egy másik eredeti tartozék lehet hevederek. Olyan szalag volt, amely a válla fölött volt. A muzulmán nőknek gyakran volt zsebük, ahol a koránról szövegeket tároltak.

Esküvői ruha funkciók

A menyasszonyi ruha zárt és biztosan hosszú. Egy lány hófehér ruhában lehet, vagy előnyben részesítheti a hagyományos élénk színeket. Ezek közül a búzavirág, a bordó és a zöld.

Nagyon gyakran a termék kiegészíti a fenti színek camisole-ját. Egy fiatal hölgy lábánál cipőt vagy könnyű csizmát viselhet, amit sitcomnak hívnak. A fej általában flaunted ágynemű csipke vagy calfak. Sok karkötőt, nagy fülbevalót és egy gyűrűt üdvözöl. Mindezen díszítések a menyasszony magas állapotát jelzik.

A férfiaknál minden sokkal egyszerűbb és tömörebb.Egy klasszikus öltönyt vásárolnak, amelyet különböző szalagokkal díszítenek, és nemzeti frizurát is viselnek. Ha az esküvő szigorú szabályokat igényel, akkor a vőlegény az ingét és a bársony kabátot részesíti előnyben.

Nemi fajták

női

A női népviselet egy inget, egy alsó vállpántot és nadrágot tartalmaz. Ez a felszerelés minden alkalomra alkalmas, és az alapja.

A 20. század elején a lányok elkezdték varrni az elegánsabb ruhákat. Az alsó vállpánttal meghibásodás nélkül csatolták a terméket. Vékony pántok segítségével rögzítette a nyakát vagy a vállát. Ezt a kötést mindig díszítik néhány dísz.

Néhány tatár számára egy kötényt tekintettünk egy másik mindennapi részletnek. Valaki kizárólag munkaruhát viselt, és valaki csak ünnepnapokon viselt.

Ami a felsőruházatot illeti, a camisoles és a püspök mindig is nagy igény volt. A Camisole egy rövid és felszerelt mellény. Bishmet egy hosszú szőrzet, szűkült vissza. Gyakran díszítették szőrrel, és a szokásos gombok helyett egy ezüstből készült csatot varrtak, amely a ruházat díszítésére szolgál.

A házas lányok kalapban vagy kalfakban viseltek a fejükön. A házasságban lévő nőknek az összes hajat és hátat kellett fedezniük. Ezért a hajvágás és az ágytakarók mindig szerepelnek a kalapokban.

baba

Gyermek jelmezek szinte nem különböznek a felnőtt modellektől. Ugyanakkor élénkebb részletekkel rendelkeznek.

  1. A fiú ruha a hosszú ujjú, széles ujjú ingből áll. A gyermek kényelme érdekében a terméket gyakran mandzsettákkal egészítik ki. A készlet kötelező része különféle mintákkal hímzett camisole. A nadrágok általában szélesek és kontrasztos árnyalattal rendelkeznek, ami nem veszi el a figyelmet az ingről. A csizmákat általában lábon viselik, nyáron pedig könnyebb cipőt.
  2. Egy lány ruhája egy többszintű ruha. Ez magában foglalja a vállakat, a nyakot és az ujjakat, és maximális hossza is. Egy nemzeti frizura minden bizonnyal a fejre rúg, és egy áttetsző fátyol finoman leesik róla, ami teljesen lefedi az egész hátát. A ruhákat mindig élénk színek és érdekes minták jellemzik.

hím

Egy férfi öltönynek széles pólónak kell lennie, amely a karok és a raglánhüvelyek alatt rágcsálókkal rendelkezik. Hosszúnak kell lennie, és a nadrágnak szélesnek kell lennie.

Kétféle ruházat jellemezhető egy részletben.

Lehet szerelt vagy egyenes hátlappal. Az első lehetőség a camisole, a bishmet, a choba. Bishmet egy vastag réteg, és Chob könnyű. A Camisole a szokásos mellény.

Chikmen, Djilan és báránybőr kabátok a második változathoz tartoznak. A Chikmen egy demi-szezon felszerelés, és egy visszahelyezett. A Dzhilyan egy köntös egy kis gallérral, amely tavasszal és nyáron viselt. A báránybundát szőrméből készült téli ruházatnak tartják.

A ruházat kötelező eleme Tartár egy öv. Korábban a gazdag férfiak selyemszalagot használtak, amelyet ezüst- vagy aranyszálakkal díszítettek.

A koponyatáblát az ember fő fejdíszének tartják. Formázott sapka, színes hímzéssel gazdagon díszítve.

Modern lehetőség

Most már majdnem nem fogsz találkozni a lánysal és kabátjával. A hölgyek zárt A-silhouette ruhákat viselnek. Egy ujjatlan nyakörvük van, és az ujjakon pislog. Természetesen vannak kivételek, de ez a felszerelés a legnépszerűbb. Ami a kalapot illeti, ez nem változik.

A férfiak számára mindenki ugyanaz marad, de néhány részlet és motívum modernebb és stílusosabb, a modern táncban a hagyományos népviselet kombinációit használják, de az új idők jegyzetei. A férfiak mindig olyan széles nadrágokba kerülnek, amelyek a csizmába kerülnek. A ingek és a camisolesek ugyanazok maradnak, és néha egy ruhát adnak hozzá a ruhához.

A lányoknak szóló ruhák különböző variációkat mutathatnak, de mindig zárva vannak. Az ujjak gyakran díszítettek. A tánc jelmezekhez a legvilágosabb és lédúsabb árnyalatokat, valamint az eredeti és gazdag hímzést használták.

Comments
Megjegyzés szerző

Ruhák

Szoknyák

Blúzok