Skót nemzeti ruha

Skót nemzeti ruha

Valószínűleg a világban nincs olyan ember, aki nem hallott volna a skót nemzeti jelmezről. Lehet, hogy nem tudod elképzelni, hogy milyenek a bashiriai vagy koreai jelmezek, de mindenki hallotta a szokatlan skót szoknyát, a kilt-t.

Egy kis történelem

Először nem voltak minden skót ruha, hanem csak a hegymászók. A csípő köré körbevágó, övvel rögzített, nagy méretű ruhadarab (nevezetesen az első középkori kilók úgy nézett ki) rendkívül kényelmes volt az esős éghajlat és a Skócia hegyvidéki terepe számára. Nem tartotta meg a mozdulatot, tökéletesen melegen tartotta, elég könnyű volt szárítani, és esténként szőnyegként is használható. A csatában a nagy kilt könnyedén le lehetett dobni, biztosítva a maximális mozgásszabadságot és harcolva egy ingben.

Az idők folyamán a kiltek mérete megváltozott, helyette egy nagy és nehézkes jött egy kis kilt, amely kényelmesebb viselni, és a mai világban használatos.

Jellemzők

A skót jelmezek megkülönböztető tulajdonsága a kockás szövet, amelyből készült. Ez a gyapjúanyag, az úgynevezett tartán, különböző színek, méretek és hajlamok csíkja. Továbbá, mivel a klánszerkezetet még Skóciában is megőrzik, az ábra meghatározza a klán tagságot, azaz minden nemzetség manuálisan létrehozta saját tartánját, felhasználható annak meghatározására, hogy melyik régióhoz tartozik a személy. Nem használhatsz valaki más színezését, mert azt megsértésnek tekintjük, amelyet Skóciában szigorúan felügyelnek a felelősek.

Színek és árnyalatok

A tartán színeinek száma alapján könnyen meghatározható egy személy társadalmi állapota: például egy vagy két szín egy szolgát vagy egy gazdát, és ha hat vagy hét, akkor ez már katonai vezető vagy vezető. Most már több mint 6000 eredeti tartan számíthat, hiszen az általános, klán színek mellett sok különféle alkalomra szentelt tartánst - esküvő, évforduló, gyász stb.

Szövet és vágás

Hagyományosan a szövet kézzel készült és festett. Használt juh-gyapjú és növényi eredetű festékek. A klasszikus koponya vágása és sziluettje évszázadokon át változatlan maradt.

Tartozékok és cipők

Nehéz elképzelni egy klasszikus skót jelmezet és a különféle kiegészítők egész sorát, amelyek az ősi hagyományokat hangsúlyozzák. Például a sporran egy kényelmes bőr pénztárca, amely szigorúan az övcsat közelében van. Vagy gazda - gyapjú zokni a térd felett, védve a skót lábát a keserű hidegtől. Még mindig el kell rejteniük a nemzeti tőröket - a bőrt, bár a mi korunkban inkább dekoratív elem.

A funkcionális dolog kiltpinnek nevezhető - egy kard, amely kardja széléhez van csatolva. Kiváló jelmezdíszítésként is szolgál, mert drágakövekből készülhet kövekkel.

A skót lábakon szokás brogokat viselni - speciális cipő vastag perforált bőrből, hosszú fűzővel.

Hát, egy érdekes fejfedő befejezi a képet - egy komor vagy hasonló tam-o-shtenter. Mindkét változat pomponnal gyapjú beret, csak a vöröspompon és a hátsó két selyemszalag különbözik.

Nem kevésbé népszerű a Glengarry nevű sapka-sapka, amely a bormorális modell jobb modellje.

faj

A női skót ruha eléggé hagyományos és nem olyan kreatív, mint a férfiak, ezért kevésbé ismert. Egy egyszerű, egyszerű alsó ruhából és egy elegánsabb felső ruhából állt, amelyet fonatminták díszítettek. A képet egy hímzett gyapjú kötény, egy övvel és fejdíszgel egészítették ki a házas nők számára.

A női skót ruha ruhaverziója elegánsabbnak tűnik. A széles fehér ujjú blúz, a tartánból készült széles szoknya és a világos fűzővel ellátott fűző kombinációja növeli a kiemelkedő nőiesség és nagyszerűség képét.

Ami a gyermek népviseletét illeti, a skóciai gyerekeket kora gyermekkorból tanítják, hogy szigorúan kövessék az ősi hagyományokat, mert a ruhájuk nem különbözik a felnőtt modellektől.

Modern modellek

A modern világban a kilt már régóta már csak a skót kultúra része. A sokoldalúság növekvő divatja miatt a kockás szoknya egyre népszerűbb, mint valaha. Számos kárváltozat keletkezik, a modern modellek nemcsak a hagyományos gyapjúszövetből, hanem esőkabátból és még bőrből készülnek. Minden évben különféle hivatalos rendezvényeket szentelnek a kiláknak, ezekben sok színész, sportoló, zenész látható. Bárki, aki az eredetiségét és eredetiségét kívánja bemutatni és hangsúlyozni tudja, képes lesz megtalálni a skót jelmez saját változatát.

És bár eltűnt a klasszikus skót jelmez sok jellemzőjének szükségessége, a világ minden táján élő férfiak és nők még mindig megtalálják az ihletet, ami csak egyszer hangsúlyozza a potenciál kimeríthetetlen jellegét.

Comments
Megjegyzés szerző

Ruhák

Szoknyák

Blúzok