Komi népviselet

Komi népviselet

A jelmez minden nemzet kultúrájának fontos része. Mindent tükröz. Az emberek életkörülményei, meggyőződései, még a történelmi események is nyomot hagynak a ruhák stílusán és elemein. A népviselet hagyományainak megőrzése maga az állampolgárság emlékének megőrzése.

Egy kis történelem

Komi olyan finnugor népek csoportja, akik az ókor óta az európai európai rész északkeleti részén éltek. Története a Kr. E. Évezredtől kezdődik, a Nagy-Permet, a Komi-fejedelemet először a Bygone évek meséjében említik, és azóta folyamatosan jelen van az orosz forrásokban. 800 Komi-harcos jött Dmitriy Donskoy támogatására a Kulikovo-mezőn, majd ez a régió aktívan kereskedett a szőrmékkel más fővárosokkal. A XVI. Században, amikor az Iszlám király uralma alatt a Szörnyűség uralkodott, az olajat megtalálták, és 300 évvel később, 1930-ban, itt gazdag szén-lerakódásokat tártak fel. 1993-ban alakult a Komi Köztársaság. Napjainkban ezeknek a földeknek a lakosságának többsége etnikai komi-cirok. Ez a nemzet megtartja kulturális örökségét: a nyelvet, a szokásokat, a folklór és természetesen a jelmez.

A ruha leírása

E nép népviseletei sokszínűek és nagyon színesek. Az ünnepi ruhát vékony vászonból, a legjobb minőségű ruhából, majd a gyári szövetekből varrották. A leggazdagabb emberek selymet, brokátot, szatint és kasmírot is viselhetnek.

Komi férfi öltöny

A komi emberek férfiak nem voltak tiszták a ruhákban. A paraszti alkalmi öltöny vászonból, nadrágból és ingből állt, amelyet a legszárazabb és legolcsóbb anyagokból varrtak.

A vadászok, a halászok és a favágók, a nadrágok és ingek kivételével, speciális cipőt viseltek orrokkal és szilárd talppal (kym), és egy ujjatlan kabát (luzan) vagy egy caftan felülről, ha télen történt. A felsőruházat fehér vagy szürke színű háztartási ruhából volt varrva, majd bőrrel vágva, az övt az övhez varrva, és a vállakat háromszög alakú szövetrészekkel erősítették. Néha ez az ujjatlan kapucnis volt.

Az ünnepi ruhák különböztek a mindennapi színtől és a drága szövetektől. A férfiak pólót viseltek, fényes selyemből vagy szaténból, bőrrel vagy szövött övvel körülvették, és a jó puha ronggyal varrott nadrágot magas csizmába vitték. És fölött egy kabátot vagy egy caftánt dobtak a szezontól függően.

Női komi ruha

A nő alkalmi jelmeze hosszú ingből és sundressből állt.

A póló általában szinte a padlóhoz ért, és kétféle szövetből varrott. A felső rész, mindenki számára látható, kiváló minőségű finom szövetből volt varrva, és az alján durva, de kopásálló volt. Egy ilyen pólót viseltek. Az ősi időkben ékekkel vágták, később egyenesen sundresses lett, bodice vagy bodice került hozzá, és vállszíjak segítségével tartották. Ellentétben a fehér és szürke szövet ingekkel, ez a ruhadarab megpróbálta fényes anyagból varrni. Még a komi nő napi felszerelése is hangsúlyozta a háziasszony szépségét és képességeit.

A felsőruházat meglehetősen változatos volt. Télen a nők báránybőr kabátot viseltek. A legsúlyosabb fagyok a zipun fölött is hozzáadhatók. A legbonyolultabbak közé tartozik a róka vagy mókus szőrmével ellátott bársonyos szőrme.

Az ünnepi ruhát véletlenszerűen vágták le, de a hímzéssel sokkal gazdagabb volt, és jobb és drágább szövetből varrott. Gazdag Komi ujjatlan ujjatlan kabátot viselt a sundress fölé.

Szoknyák, ruhák és ingek csak a 20. század közepén jelentek meg a komi szekrényben.De ezekben a nőkben a szokásos színek és stílusok tartottak be.

A ruha különleges része fejfedő volt. Rámutattak a nők társadalmi helyzetére. Fiatal lányok karikát, brossát szalagot vagy kemény kötést viseltek. A haj nem zárult be a házasságig. Ha egyedül lennének, olyanok voltak, mint az öregkor. A házassággal együtt megváltoztatta a fejdíszet. Az esküvőn a lány asszony-jurot viselt, hasonlóan az orosz kokoshnikhoz, és az idős korig nem volt joga levenni. Baba Jura elvesztése után a szőrzetet nagy szégyennek tartották. Idős korban egyszerű sálakkal kezdték fedezni a fejüket.

Jellemzők

A Komi népviseletének különleges jellemzőit különleges ingek vágásaként tartják számon, kétféle szövetet használnak számukra. A fő részét vékony, fehérre meszelt vászonból varrták, és a betétek bikákból készültek. A férfi ingekben gyakran nyakörv és egyenes ujjú áll.

A női és férfi öltönyökhöz való hímzés rengeteg fényes részlet. A pólókon a csuklótól a vállig tartó ujjak fényes vörös, kék és fekete szálakkal hímeztek. A kémiai színezékek megjelenésével a színek megválasztása még gazdagabbá vált.

Modern modellek

A komi népviselet nem a múlté. Nemcsak a tudósok, néprajzírók és történészek, hanem a komi köztársasági hétköznapi lakosok is érdekeltek. A most létrejövő jelmezek nagy része a 20. század elején alapuló hagyományokon alapul, gyakran egy szoknyával és köténygel ellátott, fényes hímzéssel díszített ing.

Különböző kreatív csoportok előadására, tematikus fotózásokra és esküvőkre csak nemzeti jelmezeket vagy csak azokat használják. A Komi Köztársaságban dolgozó fiatal divattervezők szintén nem felejtik el a gyökereiket, és gyakran alkotnak gyűjteményeket a népviselet töredékeiből.

Comments
Megjegyzés szerző

Ruhák

Szoknyák

Blúzok