Buryat népviselet

Buryat népviselet

Mint tudják, Szibéria nem Oroszország legsúlyosabban lakott része. Ennek ellenére nagyszámú nép élt évszázadok óta, akik sok különböző nyelven beszéltek. A szibériai mongol nyelvű népek közül a buryátok számítanak a leginkább. Az egyik változat szerint a nevük a „boo” szavakból származik, amely „szürke” vagy „ősi” és „oirot” - erdei embereket jelent. Tehát kiderül, hogy a Buryátok egy olyan különleges erdők, akiknek különleges kultúrája, hagyományai és szelleme van, amelyek leginkább tükröződnek a Buryat népviseletben. Ez nemcsak praktikus, hanem olyan szimbólumokkal és jelekkel is tele van, amelyek kulcsfontosságúak a csodálatos emberek egész kultúrájának megértéséhez.

Egy kis történelem

Ahogy a Buryat jelmez ősi időkben nézett ki, csak a XVII - XVIII. Században élő utazók és diplomaták leírása alapján ítélhetjük meg. Nincsenek korábbi írásos források.

Néhány információt az ókori legendákból lehet beszerezni. Például az epikus "Geser" -nél megemlítjük, hogy a bőrtükör a tulajdonos nemességéről és gazdagságáról beszélt, és az ékszer dísze és díszei a tulajdonos társadalmában betöltött pozícióról szólhatnak.

A Buryat népviselet első leírását az orosz nagykövete, N. Spafari hagyta nekünk. Tőle megtudjuk, hogy a XVII. Században. Burjatiában népszerűek voltak a távoli Bukhara és Kína pamutszövetei. Ugyanakkor itt kezdtek orosz és európai szövetek ruháit varrni.

A tizenhetedik század végén Evert a pekingi orosz nagykövetség vezetőjévé választották, Eledent Ides, egy holland kereskedő, akit Elizariy Elizariev fiának, a választottnak neveztek el. Visszatérve egy utazásról, könyvet írt az útjáról, amelyben részletesen leírta a Buryátok téli és nyári nemzeti ruháit, valamint fejfedőit. Más utazók is írtak a Buryatsról. A XIX. Században a tudósok és a kutatók kezdtek tanulmányozni őket.

Jellemzők

A buryátok nomád emberek, akik kemény éghajlatban élnek. Ez a két tényező határozza meg, mi lett a népviseletük. Tehát az átlagos buryát azokban a napokban töltött egész nap a nyeregben, és ezért a ruházatnak nem kellett megzavarta. Ő védett a szélektől és felmelegedett a hidegben. A buryátok főként szarvasmarha-tenyésztéssel foglalkoztak, és ezért varrtak a kezükből - bőrből, gyapjúból és szőrből. A szomszédos nemzetek vásárolták a selyem- és pamutszöveteket.

A buryátok nagy területen éltek, egymástól jelentős távolságra, és ezért minden klánnak saját jellemzői voltak egy öltönyben. Néha a különbségek nagyon jelentősek voltak.

Színek és árnyalatok

Fürdőköpeny - a Buryat ruházat fő eleme a régi időkben, kék szövetből volt varrva. De lehetnek kivételek. Néha barna, bordó vagy sötétzöld anyagból készültek.

A férfiak köntöst egy különleges "Enger" oldalról díszítették, amely nem annyira utilitarista volt, mint szimbolikus jelentése. Enger színes csíkokból állt, melynek tetejét fehérnek kellett volna tartania. Később, amikor a buddhizmus elkezdett elterjedni a burátok között, elkezdték aranyszínűsé tenni.

Buryatsban minden színnek saját szimbólum van. Fekete a föld, a ház és a haza, a vörös a tűz és az életfontosságú energia, kék az ég.

Szövet és vágás

Ahogy korábban említettük, a buryátok nomádok voltak, és szarvasmarha tenyésztéssel foglalkoztak. Ezért a ruháikat varratokból, gyapjúból és szőrméből varrták. Az Irkutszk, Kirensk, Nerchinsk, Kyakhta és más városokban rendezett vásárokon vásárolták pamutszöveteket és ruhát.

Mivel a tél komoly a Buryatia területén, téli és nyári változatok vannak az öltönyben. Téli kabát varrására, amelyet "degel" -nek neveztek, egy báránybőrű bársonyot használtak. Nyári alkalmi köntös ("gólyaláb") varrott pamutszövetből és ünnepi selyemből készült.

Váll varratok nélkül kialakított köpenyek. Az oldalra nyomkodtak. Ez védve van az erős szélektől és jobban felmelegedett. A fürdőköpeny hosszának a lábakra kellett volna járnia, amikor sétált és lovagolt. Ráadásul egy ilyen hosszú köpenyt szükség esetén könnyen el lehetett helyezni táborágyként: az egyik emeleten feküdt, és elrejtette a másikat.

faj

A Buryat népviselet, mint minden más, saját tulajdonú fajtái is voltak a tulajdonos nemétől és életkorától függően. Gyermekkorban a fiúk és a lányok ugyanolyan öltözködtek. Egyenes ruhát viseltek, hasonlóan a férfiakhoz. A férfiak köpenyének sajátossága az volt, hogy a derékban nem vágták le, azaz a vállát nem vágták le. egyenes volt. Varrott varratok. Ez a köntöst mindig befogja.

Kora, változó frizura. Gyermekkorban a lányokat és a fiúkat koronájukon fonották, és a többi hajukat borotválták. 13-15 éves korukban a lányok haja megállt a borotválkozás után, és miután visszatértek, két zsinórra fonódtak a templomukba. Ez volt az első egyértelmű különbség egy lány és egy fiú között. 15-16 éves korukban a lányokat egy speciális „sazás” dísz díszítette a fejükre. Ez azt jelentette, hogy az ember házas lehetett vele.

Az esküvő után a fiatal két különleges zsinórra fonódott. A ruhája is megváltozott. A női ruházati szett tartalmazott egy ing (samsa), nadrágot (umde) és fürdőköpenyet. A férfiakkal ellentétben a női öltözködés szoknya és kabát volt, talliumra varrva. Egy speciális köpeny a speciális gombokon - "tobsho". A vállon gyűjtött ujjak. Minden házas Buryat nő szükségszerűen ujjatlan volt.

Tartozékok és cipők

A férfi öltönyét két elem egészítette ki: egy kést („hutag”) és a csíkot („hete”). Kezdetben ezeknek a dolgoknak volt hasznos haszna, de idővel a jelmez díszítésének elemei lettek. A kést és a kést fogantyú, drágakövek és ezüst medálok díszítették. Flint úgy nézett ki, mint egy kis bőrzacskó, amelynek aljára acélszék volt. Ők is díszített bélyegek chased minták. Nyakú és kést visel a derekán.

A női ékszerek bonyolultabbak voltak. Ez és az egyes ujjakon viselt gyűrűk több sorban is megtörténtek, és mindkét kezükön karkötők, fülbevalók és idõgyűrűk, valamint hajtóka ékszerek. Az utóbbi egy ezüst medálokból állt, amelyek négyzet alakúak, háromszögek és kerekek voltak. Imádkoztak, amelyek talizmánként szolgáltak.

Minden buryat férfi és nő kalapban volt. Kerekek voltak kis mezőkkel. Minden kalapban hegyes hegy volt, melyet ezüstöntvény és rojt díszített. Kalapot főleg kék szövetből készítettek. A ruházathoz hasonlóan a sapka minden elemének saját szimbolikus jelentése volt.

Télen a Buryats magas szőrme csizmát viselt, amelyek bőrből csikókat hagytak, és az offseasonben csizmákat, amelyek orrát felfelé mutatta. Nyáron lószőrrel kötött cipőt viseltek, amelyeket bőr talppal rögzítettek.

Modern modellek

A Buryat népviselet sok eleme az ókorban maradt. Nem kell többé a napot töltenie a nyeregben, és el kell rejtenie magát egy hosszú, meleg fürdőköpenygel, ha éjszaka kell maradnia a sztyeppén. De sok díszítőelem, kifinomult díszek és ezüst ékszerrendszerek annyira tökéletesek voltak, hogy elfelejteni őket, bűncselekmény lenne. A modern tervezők örömmel kezdték használni őket gyűjteményeikben. Leggyakrabban az „Altan-hee” (kanyargós), a „Uls” dekoratív szövés, valamint a sziluett trapéz alakú alakja, az ujjak és a kalapok eredeti vágása mozog.

Comments
Megjegyzés szerző

Ruhák

Szoknyák

Blúzok