Nemzeti udmurt ruha

Nemzeti udmurt ruha

Egy kis történelem

A nemzeti udmurt ruha a tulajdonosának egyfajta köpeny, amely megvédi a külső bajokat. Az udmurtok első ruhái nagyon hasonlóak voltak a modern tunikákhoz. A ruhák varrására szolgáló anyagot kézzel szőtték: az északon a lenet használták, a déli kendert pedig a kender. Az állattartás által okozott foglalkozás lehetővé tette, hogy az udmurták nyersanyagként használják a juh gyapjúból, amelyből gyapjúszövetet szőttek. A hagyományos dél-déli udmurt rövidszőrű póló vagy köpeny, amelyet a háztartási gyapjúszövetből varrtak.

A nemzeti udmurt ruha színe fehér, szürke, okker, barna, piros és indigó volt. Az ásványi anyagokból és növényekből színezékek keletkeztek, és az udmurtok idővel anilin színezőket kezdtek használni, amelyeket az udmurtiai kereskedő törökök importáltak. Meg kell jegyezni, hogy az udmurtiai északi területeken csak két lehetőséget alkalmaztak: fehér és szürke. A déli részen a színek sokszínűbbek és telítettebbek voltak, ami a kereskedelmi útvonalak elhelyezkedéséhez kapcsolódik, amelyek sokkal délen voltak, mint északon. Figyelemre méltó az a tény, hogy az egész utca gyakran ugyanabból az anyagból varrott vörös vagy zöld ruhában járhat.

A szatén és a selyemszövet megjelenése az udmurt mesterek nem vették észre. Ezekből szép ingek és ruhák készültek. Azok a lányok, akik nem csak a szövést és varrást tudták, de jó ízlésük is volt, joggal nevezhetjük divattervezőknek. Egy öltöny megalkotásával különleges címkével jelölte meg: egy csomó szál (chuk). Más mesterek másolhattak egy jelmezet, de meg kellett jelezniük, hogy melyik találmány volt.

Érdemes megjegyezni, hogy a gyermek bizonyos évekig nem volt saját ruhája. Az első baba ruhája az anya ing, ha a lány született, és az apa, ha a fiú született. Csaknem három éves korig a gyermekek idősebb ruhákat viselnek. Figyelmet fordítunk arra, hogy a gazdaságosság miatt ez nem történt meg, hanem azért, mert a kopott és mosott ruhák sokszor sokkal lágyabbak, mint az újak.

Idővel a nemzeti udmurt ruha jött el a háttérbe. Fokozatosan elkezdték cserélni a gyapjúszöveteket. Ez a háború utáni években történt, amikor valódi pénzben, és nem a termelésben kezdtek fizetni a munkaerőért. A kézi munka ezen időszak alatt megszűnt a kereslet, és a családi vagyon hiányának jele. Ennek ellenére számos udmurt házban megmaradtak a háztartási szőnyegek, amelyek most visszanyerték korábbi értéküket.

Jellemzők

A férfiak számára

A férfi udmurt népviselet nagyon hasonló volt az oroszhoz. Fehér vagy később egy színes vászon ingből állt a térdig (kosovorotka), amelyet egy gyönyörű mintával vagy övvel szőtt szövőszalag vett fel. A foglalkozáshoz kapcsolódó szimbólumokat férfi ingek hímezték. Nyaraláson és ima alkalmával széles szivárványos szőnyeg és hosszú lábú nadrágot viseltek, amelyeket a kék és fehér csíkok között leggyakrabban varrtak. Télen a férfiak caftanokat viseltek, amelyek az ünnepi változatban derékig vágtak és összegyűltek, és a mindennapi életben - vágatlanok és szerelvények nélkül, de felszerelve.

A nők számára

Az udmurt női női jelmez fő jellemzője, hogy a különbség attól függ, hogy az asszony északon vagy délen él.

Az északi Udmurka női népviselete általában nem teljes tunikaszerű póló (derem) nélkül, eltávolítható vállpántos hímzéssel (kabachi), lengő köntöst (rövidszőrű), szövött vagy szövött övvel és egy mell nélküli kötényrel (azkyshet). A hímzéssel ellátott vállpántos ünnepi alkalom lehet, napi viselet és szertartások. Az ő kinevezése meghatározta a hímzés jellegét és gazdagságát. Az esküvői nadrágot nyolcágú csillag (Tolez) díszítette. A ruhákat általában vászonból fehér vászon anyagból varrták, és piros szálokkal varrták.

A déli Udmurka nemzeti ruhája színes anyagból készült. A fehér ruhákat csak esküvőkre használták. A déli ruha egyik változata egy szűkített ujjú ruha. A ruha alsó részén egy gyönyörű, széles, frillet varrtak. A mellkasot ezüst érmékkel cserélhető vállpánttal díszítik. Egy másik kialakításban ez egy színes póló, ferde oldalsó ék alakú részletekkel, amelyek a középső szövetre vannak varrva, ékekkel és négyszögletű hüvelyekkel, és egy ilyen öltönyben álló kis gallérral rögzítették egy kampóval vagy gombbal.

Első terhességük alatt az udmurdi nők piros ruhát viseltek ketrecben. Az emberek azt mondták, hogy minél több sejt, annál több gyermek lesz a jövőben. A kötényre szükségszerűen hímzett sajátos mintás amulettek voltak. Ez a felszerelés elég tágas volt, mások nagyon hosszú ideig nem tudták kitalálni, hogy a nő helyben van.

Tartozékok és cipők

Egy udmurt asszony fejdísze elmondhatja a családi állapotáról. A szüzességben a fiatal udmurtok vászonból (takya) készült kerek vagy ovális sapkát viseltek, amelyeket pamut ronggyal, gyöngyökkel és érmékkel díszítettek. Emellett a lányok kumchával vagy vászon fejpántokkal borították a fejüket, amelyeket hímzéssel, szalagokkal, csillogással és sálakkal díszítettek. Egy másik típusú ruhában volt egy fejpánt, egy sálból készült térfogati íjjal.

A már házasok, akik északon éltek, a sálak és a fejpántok mellett, hímzett törülközőt kötöztek, és a déli udmurtok fejpántot viseltek, melyet gyöngyökkel és érmékkel díszítettek, valamint fejtörlővel, kúp alakú Aishon és syluk ágytakaróval. A törülköző mintás végei a hátsó dekoráció szerepét játszották. Az ünnepi ünnepségekre szánt női jelmezeket gyöngyökkel, érmékkel, kagylókkal díszítették, amelyekből nyakláncok és fülbevalók készültek.

Hétköznapi cipő férfiaknak és nőknek szolgált cipős cipővel. A nők kötött mintás harisnya és zokni viselték őket, míg a férfiak bast cipő alatt viselték őket. Cipők, amelyeket a nők ünnepnapokon viseltek, cipők voltak, a férfiak a csizmában játszottak. Télen mind a férfi, mind a női cipő volt érezhető csizma.

Modern modellek

Az északi női ruha egy darabból álló, hosszú ujjú hímzéssel és hímzéssel ellátott ruhát tartalmaz. A ruha tetejére világos színű vászon caftan kerül a ruhába, és egy nemzeti hímzett kötény van a caftán tetején. A ruha fejpántja és nyakát fém fonattal díszítik.

A déli női jelmez, egy egyrészes kockás ruhából, zsinórból, alsó fodrászból és hosszú ujjú, hagyományos népi stílusban készült. A ruha felett a derékvonal mentén vágott sima caftán van, és egy csattal, zsinórral vágva. A hagyományos hímzéssel ellátott kötényt és monistát a caftanra helyezik. A fejet magas fejdísz díszíti.

Comments
Megjegyzés szerző

Ruhák

Szoknyák

Blúzok