Grúz népviselet

Grúz népviselet

A nemzeti grúz jelmezeket a testvériség jellemzi, amely ügyesen kombinálva van egy élesen elegáns vágással. A női ruhák nagyon szépek és elegánsak, a férfiak pedig demonstratívan szigorúak. A hagyományos ruha egészen a 20. századig terjedt el. Nézzük meg annak jellemzőit és különbségeit más nemzeti ruháktól.

Egy kis történelem

Első alkalommal a nemzeti grúz ruha jött létre a kilencedik században. Kezdetben a dél-kaukázusi lakosok viselték a nemzeti stílus árnyalatú jelmezeit. Ekkor jelent meg a „choha” a mindennapi életben. A neve perzsa nyelvről „ruhadarabként” fordul. Nemcsak a grúzok, hanem a kaukázusi, az oroszok és a törökök is viselték őket. A Chokha egy szekrény, amely nagyon kényelmes viselet és univerzális. A férfiak és a nők az év bármely szakaszában viselnek chohut.

Idővel a grúz ruha egyre zártabb lett. Az ingek ujjai hosszabbak lettek, és a ruhák díszítése visszafogottabb lett. A férfiak öltözéke a nőkhez képest szigorúbb lett.

A huszadik század elején egyre kevésbé Grúzia lakosai nemzeti viseletet viseltek. Ezért számos helyi tervező megpróbálta a hagyományos ruha elemeit modernebb alkalmi és ünnepi ruhákba bevezetni. Most a nemzeti grúz jelmezet különböző ünnepségeken használják.

A hagyományos jellemzők leírása

A hagyományos grúz ruhát különleges frankizmus jellemzi, amely nem tartozik más népviseletbe.

Színek és árnyalatok

A grúz ruha hagyományos színei fekete-fehérek. A klasszikus árnyalatokkal ellátott tartalék ruhák rejtett jelentése.

Tehát a fekete szín Grúziában a nemesség számára készült. A gazdag grúzok fekete ruhát viseltek. Ugyanakkor a sötét ruhák nemcsak a mindennapi stílusban, hanem a hivatalos rendezvényeken és vallási szertartásokon is domináltak.

Az alapvető árnyalatok mellett a hagyományos grúz ruhában olyan színek is voltak, mint a szürke, bordó és sötétkék.

Szövet és vágás

A nemesség jelmezei és Grúzia szegényei egyesítették a vágás súlyosságát és a hordható szövetek használatát. A drágább ruhák kiváló minőségű fényes anyagból készültek, míg az olcsó modellek jóval alacsonyabbak voltak, mind minőségben, mind megjelenésükben. A gazdag osztályú hölgyek és uraim számára a selyemből vagy bársonyból készült ruhákat készítettek, csipkével vagy szőrrel díszítve, a szezontól függően.

Az esküvői ruha szépsége

Különleges figyelmet érdemel a hagyományos grúz esküvői ruha. A lányok esküvői ruhái Grúziában olyanok voltak, mint a mindennapi ruhák. De ami megkülönböztette őket, a fehér szín és a drága kivitel. Bármi legyen is a család gazdagsága, megpróbálták a menyasszonyi ruhát a lehető legszebbé tenni. Ezüst vagy arany szálakkal, vagy egyszerű alkalmazással díszítették. A fejet egy bársonyos sapkával borították, amelyet egy finom kendőből készült könnyű sál egészített ki, amely egy fiatal lány arcát borította.

faj

női

A hagyományos női ruházat Grúziában különösen eredeti volt. Ebben az országban a lányok öltözött ruhát viseltek a padlóra, amit kartulinak hívtak. Ez a felszerelés hangsúlyozta az ábrát.

A testet a lehető legközelebb a testhez szegélyezett, kövek és gyöngyök díszítették. Fontos jellemző volt az öv. Leggyakrabban selyemből vagy bársonyból varrták. Az öv széleit pedig gyöngyökkel vagy elegáns hímzéssel díszítik.Az öv kötve volt, így a díszítő elemek láthatók voltak az idegenek számára.

baba

A grúziai lányok számára ugyanazokat a ruhákat hozták létre, de egyszerűbb formában. A gyerekek jelmezei egyszerűbbek és kényelmesebbek. A ruhák hossza rövidebb lehet, mint a nőké. Ezen túlmenően, a gyermek jelmezek gyakran világosabbak voltak, mint a felnőttek termékei.

hím

A hagyományos grúz ruha az ember számára a lehető legpontosabban átadja a grúz elkötelezettséget a fizikai munkához és a bátorsághoz. Éppen ezért a fő hangsúly a kényelemre és az ember testének védelmére irányult minden időjárási meglepetésről.

Férfi jelmez felső és alsó részből állt. Különböző ingek, caftans és még szőrme is megjelent. Kiegészítse a felszerelés kényelmes nadrágját vagy nadrágját. Különbözik egymástól és a felsőruházat típusától. Érdemes kiemelni azokat, mint Koba, Circassian és Choha.

A caftán fölött viselt cirkazán. Ebbe a ruházatba nem tekintették elégedetlennek az utcán, még meleg időben is. A cirkáziát telített színekből, például fekete vagy szürke anyagból varrták. Nemcsak ilyen, hanem ezüst vagy fém csattal díszített övvel kiegészített cirkászi. Egy ilyen övre általában tőr volt rögzítve, amely a huszadik századig a leggyakoribb fegyver.

A hideg szezonban a Nabad vagy a báránybőr kabátot is használták. Ez a fajta felsőruházat védve van a hideg és a hó ellen. Arkhaluki-ot kényelmesebbnek tartották. Az ilyen rövid dzsekik jól kombináltak mind a nadrágok, mind a szabad nadrágok között. Az ilyen dzsekik széles kanapéval vannak körülvéve, ami lehetővé tette egy feszes férfi alak hangsúlyozását.

Tartozékok és cipők

A kiegészítők mind a női, mind a hímnemű változatban voltak jelen.

A férfiak kalapjai meglehetősen változatosak voltak. Télen a hagyományos ruhát meleg filc sapkák egészítették ki, amelyeket nadbis kudi-nak neveztek. Az egyik alternatíva számukra a szőrzet volt. Ünnepélyesebben díszítik arany vagy ezüst címer tornyokkal, amelyeket turbánok viseltek.

A lányok és a nők lechakit és bányákat viseltek fejdíszként. Lechaki az átlátszó tüll egyszerű fehér fátyol, és az enyém egy speciális karika a fátyol rögzítésére a fejen.

Korábban a grúz nők chadri-t is viseltek az egész arcot elrejtve, kivéve a szemét. Később ezt a fejdíszet egy egyszerű, sötét bagdadi nevű kendő váltotta fel. Ezt a ruhadarabot, mint egy fátyol, egy speciális peremmel rögzítették a fejre. A laza élek a hátára és a vállára esett, hangsúlyozva egy elegáns női frizurát. A házas nőknek a fejfedőjük egy részét is nyakával kellett fedezniük, hogy ne maradjanak el a test által kitett részek.

Ami a cipőt illeti, a férfiak számára elég zárt volt. A lányok elegánsabb cipőt viseltek. A gazdag grúzok megengedhették a koshi - éles orrú cipőt, hátul nélkül, gyönyörűen ívelt lábujjakkal. Az alsó osztályú lányok egyszerű és kényelmes bőr szandálokat viseltek, amelyeket „kalamani” -nak neveztek.

A kiegészítők közül a borostyán vagy a korall gyöngyök népszerűek voltak a nők körében. A grúziai lányok felépítése szintén minimalista volt. A lányok csak rouge-t használtak, hogy élénk megjelenést nyújtsanak, és megfeszítették a szemöldökét és a haját.

A hagyományos grúz jelmez szigorúan, de ugyanakkor vonzónak tűnik, hogy illeszkedjen a heves hegyvidéki ország lakóinak. Most a grúziai népviseletet kizárólag ünnepnapokon viselik, de ennek ellenére még mindig nem merül fel az elfelejtésbe. Végül is, a hagyományos ruha az egész nemzet mentalitásának megtestesülése, és a változó történelem bemutatása.

Comments
Megjegyzés szerző

Ruhák

Szoknyák

Blúzok