Csecsen népviselet

Csecsen népviselet

Egy kis történelem

Az egyes nemzetek története és kultúrája eredeti és egyedi, és a nemzetiségi ruha elválaszthatatlan része. Az emberek életkörülményei, földrajzi és éghajlati jellemzői, meggyőződései, társadalmi és gazdasági helyzete befolyásolja, hogyan néz ki a ruha, és milyen anyagokból készül.

A csecsen népviselet nem kivétel.

Ősi idők óta a csecsenek a juhok tenyésztésével foglalkoztak, és a gyapjú, a szőrme, az állati bőr a ruhák és cipők készítésére szolgál. Széles körben használt háztartású ruhát és filcet használtak.

A ruha részletei nemcsak dekoratív funkció, hanem a csecsenek életének történeti tükrözése is.

Puha bőr csizmákban kényelmes volt a pásztorok és a harcosok a hegyekben járni.

Az övhez tőrök és fegyverek kerültek.

Kötelező a csecsen népviseletben, amelyet báránybőrből varrtak. Ő a férfiasság szimbóluma, és egy sapka megérintése egy ember megsértése. Ugyanakkor tökéletesen védi a fényes nap hideg vagy túlmelegedését.

faj

A csecsen népviselet két változatban létezik: férfi és nő.

Ismét megismételték a gyermek jelmezeket, különösen az ünnepi ruhákat. Kis különbség - a 14 év alatti fiúk nem viselnek tőröket.

Jellemzők

A férfi öltöny alapja az alsó részre hajló nadrág és nadrág. A csizma belsejében elhelyezett nadrág. A Behmet egy speciális vágott félkaftán, amelynek hossza kb. 10 centiméterrel a térd felett van.

Az ünnepek idején a cirkasziai ruhát viselik ezen a félkaftánon. Nem rendelkezik gallérral, és csak az övre rögzül.

Különlegessége az úgynevezett gázkutak jelenléte a mellkas mindkét oldalán - kis zsebek a fegyverköltségekért. Bár az új típusú fegyverek megjelenése kiküszöbölte a gáztartályok iránti igényt, dekoratív elemként maradtak a Circassianusban.

A ruha különleges részletét a burka jelenti. Úgy néz ki, mint egy szűkített vállú köpeny. Célja az időjárás elleni védelem, éjszaka ágyneműként és takaróként szolgált.

A női öltözék komponensei - ruha-tunika, felső ruha, öv és kendő. A ruha-tunika hossza a bokait érinti. E ruha alatt a nők széles nadrágot viselnek, amelyek lábai a bokákon gyűlnek össze. A női ruha különlegessége - vállpántok és nagyon hosszú ujjú ujjak. Az ünnepi ruhákban az ujjak hossza elérheti a padlót.

A vödrök gyártásakor nemesfémeket és köveket használtak.

A felső ruha olyan, mint egy köpenyt vagy köpenyt. A kapocs csak a derekán van, hogy megtartsa a melltartót.

Színek és árnyalatok

A mindennapi férfi szekrény színpalettája általában sötét tónusú - fekete, szürke, barna, barna. Beshmet más színű lehet, újjáéledve a jelmezet. Az ünnepi beshmetet többszínű fényes szövetből varrták. A ruhák fehér színe egy személy gazdagságáról tanúskodott.

A női ruházatnak sokféle színe volt.

A ruha-tunika általában monofónikus volt. De a legvilágosabb színek és árnyalatok megengedettek.

Szövet és vágás

A nadrágot és a beshmet-et tartós, könnyű anyagból varrották - nem lehetnek mozgásuk. A Beshmet egy ember testéhez igazodik, és jól illeszkedik a törzshöz. A derékvonal alatt meghosszabbodik. Ez a vágás hangsúlyozza az ember karcsúságát, erejét, férfiasságát. Keskeny, kényelmes alsónadrágok, amelyek könnyen be tudják tölteni a csizmát.

A nyakról a derékig a szőtt pántokból készült gombok rögzíthetők.Az állványos gallér majdnem teljesen bezárja a nyakát, és ugyanazokkal a gombokkal rögzíti. Hosszú ujjú ujjak, kefékkel kúposak és mandzsettával végződhetnek. Hasonlóképpen hasonló kapcsokkal rendelkeznek.

A körkörös vágás egybeesik a metsző vágásával. Mivel ez egy ünnepi megjelenés a ruházatról, drágább anyagokból varrott. Körkörös hosszúság a térd alatt.

A női tunikás ruhát könnyű pamutszövetből vagy selyemből varrták. Ez volt egy állványos gallér, amely gombos volt.

Az ünnepi nadrágot alsó részén selyemmel vágták.

A felső ruha hasonlóan vágott körkörös, hosszúságban eltér a padlótól. Csuklós, nem nyakörv, csak a derékra van rögzítve, és a mellkas nyitva marad.

Luxus drága szöveteket használtak fel a felső ruha készítéséhez: szatén, brokát, bársony. Gazdagon díszítették hímzéssel, fonattal. Lehetnek ráncok és frillek. Azonban csak fiatal nők viseltek nagyon fényes ruhákat.

Tartozékok és cipők

Az öv kötelező ruházat a férfiak és a nők számára. A nőket csatokkal, ezüst, drágakövekkel díszítették. A legszebb övek örököltek.

A kendő a női öltözék része. A lányok könnyű szövet. A házas nők egy chukhu-t viseltek - egy speciális zsákot, ahol a hajukat helyezték, és egy szegény sálat helyeztek rá.

A tisztességes szex mindig viselte ékszereket. Ezek különböző karkötők, gyöngyök, gyűrűk, gyűrűk és medálok. A fülbevaló gyűrűk lehetnek. Az ideiglenes medálok gyakoriak voltak. A díszítés a női felső ruhák gombjainak tekinthető.

Kezdetben az ékszerek bronzból készültek, majd később ezüstöt használtak.

A csecsen férfiak hagyományos alkalmi cipője puha bőr csizma volt. Hosszúságuk majdnem a térdig ér. A gazdag emberek gyakran viseltek (egyfajta puha cipőt, sarok nélkül), és alsó lábukon sáfrányos lábakat viseltek a nadráguk tetején.

A cipők talpát általában nem volt merev, ami nagyon kényelmes volt a hegyekben a lovasoknak és hátizsákosoknak.

A női cipő változatosabb volt. A gyártásához használt bőr, marokkó, nemez, gyapjú.

Gyakran viselnek egyfajta bőr papucsot, mint otthoni és kipufogó cipőt.

A fiatal nők cipő nélkül is viseltek. Kemény talpuk és sarkuk voltak. Néhány nő marokkói csizmát viselt. Nekik is volt egy sarka, és lehetnek díszek.

Egy másik típusú cipő - cipő. Több bőrbőrből varrták a lábát, és nagyon elegánsnak tűntek.

Modern modellek

A mai napig a csecsen népviselet nem változott jelentősen.

Természetesen a modern csecsenek, különösen a fiatalok, nem viselnek mindennapi életet, inkább a városi divatot részesítik előnyben. Azonban sok férfi nemzeti frizurát visel - kalapot, miközben hű marad a hagyományokhoz. Az idősebb férfiak továbbra is beshmetet és cirkászt viselnek.

A nemzeti hagyományokat azonban modern módon lehet nyomon követni - gyakori a kaukázusi ingek, amelyeken állványos gallér van.

A női divatban a hagyomány világosabb. Az idősebb nőknél széles, sötét ruhák és harem nadrágok láthatók.

A fiatal nők és lányok modernen öltöznek. De valószínűtlen, hogy egy rövid szoknyában egy csecsen nőt lát, egy csupasz vállú ruhában vagy egy mély nyakvonalban.

Az esküvői öltözéket általában nemzeti stílusban varrják. Ez szükségszerűen alsó és felső ruhát tartalmaz. Ez utóbbi mindig vágott elöl, gazdagon díszített és hímzett. A fő díszítés egy ezüst öv.

A csecsen népviseletet a színházi csoportok széles körben használják színpadi jelmezként. A gyújtószerkezet lezginka elképzelhetetlen más ruhában. És nagyszerű lehetőségünk van arra, hogy értékeljük a ruházat szépségét.

Comments
Megjegyzés szerző

Ruhák

Szoknyák

Blúzok