Török népviselet

Török népviselet

Egy kis történelem

Történelmileg minden etnikai csoportnak saját népviselete van, amely jellegét és hagyományait tükrözi. Törökország olyan ország, ahol gazdag történelem van, különböző kultúrák egymásra épülése, ahol sokáig különböző nemzeteket éltek saját szokásokkal. Ez is befolyásolta az emberek megjelenését - ruházatot, amelyet később a kulturális örökség részeként érzékeltek.

Az Oszmán Birodalom virágkorának (kb. A XVI. Századból) ruházata, és korábban egy társadalmi mutató szerepe volt, egy olyan iránymutatás, amely segíti a vallási meggyőződések, vagyon, szolgálati hely és a családi állapot megítélését. Tehát a szultán első felesége a legjobb ruhákat viselte - a selyem ruhák észrevehető nyakkivágással, a deréktól a szegély végéig vágódtak, és a kövekkel burkolt öv.

A muszlimok és a nem muszlimok megjelenését különleges rendeletek szabályozták, a "Ferman" néven.

A muszlim nők tágas felsőruházatot viseltek pamut vagy muszlin ingek fölött, amelyek gallérja kerek és háromszög alakú volt; Az ingyenes nadrág rendelkezésre állása kötelező volt. Az állandó tulajdonság a fátyol, amely az arcot, a nyakot, a vállakat elöl és hátul fedi, és csak a szemet nyitva hagyja.

A fej fedéllel borított - fez vagy - a XVII. - „forró kabát” és egy fátyol. A nem muszlimok (görög, örmény, zsidó, magyar) Fustanella szoknyát, laza kék nadrágot viselhetnek, és egy fejet szatén (görög) vagy bőr (örmény) sálhoz kötnek. Férfi-katonai kiadású nadrág térd-mély.

Az idő elteltével a nemzeti ruha változott. Külön elemeket tartottak fenn, miközben megőrizték eredeti színüket; mások teljesen eltűntek. Mi a török ​​népviselet most?

Jellemzők

Az egyik jellemzője - minden egyes törökországi régió saját nemzeti népviselete. Ez az egyes területek sajátosságainak tudható be - az egyik történelmileg mindig gazdagabb volt, mint a másik, vagy a kereskedők egyben éltek, a parasztok a másikban, és így tovább. Azonban ez a ruha még mindig közös dolog - részletei nem változnak régiónként. Csak a vágásuk és a színük, a díszítésük megváltozik. Például a nadrágos nadrágok (salvar, a „nadrágok ruszifikált változatában”) a közép- és kelet-anatóliai népviseletben, valamint az Égei-tenger és a Márvány-tenger régiói ruháiban találhatók.

Jellemző jellemzője a réteges ruházat. Ennek ellenére a művészkritikusok megjegyzik, hogy a birodalom idején az oszmánok (és később a török ​​nők) képesek voltak hangsúlyozni alakjukat és vonzóbbá tették a sziluettet.

A népviselet színeit fényes árnyalatok uralják, még a színek túlzott fényessége is - bíbor, narancs, sárga, zöld, kék és árnyalatuk. Sötét színek és árnyalatok - fekete, kék, barna dominálnak a férfi ruhájában. A ingek általában fehérek. A szíjak csíkokkal, sárga és lila színekkel ellátott kiegészítő csipkék lehetnek, vagy teljesen elnémított vörös árnyalatúak lehetnek.

A ruhák vágása nagyon laza, ugyanakkor a lehető legnagyobb mértékben megőrzi az ábra körvonalait. Ezzel az oszmán birodalom népviseletei különböztek az araboktól, ahol nehéz volt kitalálni az igazi sziluettekről.

Ezt az öltönyt sok konstruktív megközelítés később kölcsönözte. Tehát a nadrágok időnként divatos nadrágmodellekké válnak. Néhány információ szerint a „denevér” hüvely kialakítása az ország jelmezéből kölcsönözhető.

A ruhákat természetes anyagból készítették. Selyem, taft, fátyol, bársony, szőrme - ez nem teljes listája a szöveteknek. Az alsónadrág pamutból vagy selyemből készült. Ha a világi társadalom hölgyeinek ruháit hímzéssel díszítették, akkor gyakran arany vagy ezüst száljal végezték.

faj

Az ország népviseletének egy másik jellemzője - összetevői egyszerre férfiasak és nőiesek lehetnek - ez a virágzókkal és más alkotóelemeivel - alsó ing, rövid kabát, öv.

A női öltözéket egy hosszú ruházat egészítette ki, amely ujjait teljesen lefedi.

Jelenleg a jelmez modernizálásra került a gyakorlatiasság kedvéért - a női ruha rövidebb lett - elérheti a borjú közepét vagy egy kicsit alacsonyabb, a hüvely hossza rögzítve van a csukló területén.

Kötelező attribútum - kötény. Bármelyik ruhát népi díszek hímzésével díszítenek. A minták nagyrészt természetes motívumok inspirálódnak.

A férfi öltönyben volt egy speciális öv - egy szárny, amelyet általában egy rövid kabát alatt viseltek. Az ilyen konstrukcióban kiderült „zsebek” mindenféle dolgot tároltak, amit egy ember magával vinné.

Gyermekruházat nem sokban különbözik a felnőtteknek szántól, mert sokoldalúsága miatt - talán a mérete és a drága elemek hiánya miatt - hímzés és ritka szövet.

Tartozékok és cipők

A kellemetlen tartozék egy többrétegű és többszínű kendő. Gyakran használják a különböző szövetekből származó sálakat, hogy megfeleljenek az arc, a fej, a nyak és a váll teljes lefedésének hagyományának. Néha van egy frizura, amelynek elülső része fátyolból készült.

A ruhákat gyakran díszítik és díszítik drágakövek és féldrágakövek, ékszerek. A ruházat kiemelkedő eleme a magas hímzésű zokni. Teljesen lefedik a lábat a nadrág vagy a ruha alatt.

Férfi frizura - fez vagy turbán A férfi katonai öltöny (rövidített nadrággal kitalálva) fegyverekkel - pisztolyokkal, ágyúkkal és késekkel - egészül ki.

A cipő, mint korábban, a háziállatok bőréből (goby, juh) van varrva.

Modern modellek

Érdekes és elegáns a Marmara-tenger térségének jelmeze - a jelmez díszes elemekkel van ellátva - a tengeri hullám kabátjában a zsinór és a hímzés. Az alsó ing jelenléte kötetet ad a hordozónak, amely a keleti hagyományban a jólét jele. A nadrág és a szoknya virág dísze kissé geometrikus mintával hígítható a kötényen. Egy fényes akcentus egy piros fejkendő és egy piros felső ruha, amely a köpeny alján látható hüvely része, hozzájárul a kép jól átgondolásához. Felhívjuk a figyelmet a hordozó fejpántjának geometriai díszítésére, amely megfelel a fejkendő hangjának.

Comments
Megjegyzés szerző

Ruhák

Szoknyák

Blúzok