A világ nemzeti jelmezei

A világ nemzeti jelmezei

Minden nemzet népviselete az összes jellemzőjének, kultúrájának és hagyományainak megtestesülése. Minden nemzet különleges ruházattal büszkélkedhet, amely egy darab múltat ​​tárol, és lehetővé teszi a nemzeti identitás fenntartását. Ezekről a jelmezekről ma megvitatják.

sors

A hagyományos ruházat nem csak egy módja annak, hogy megvédje magát a hidegtől, hanem lehetőséget ad arra, hogy egy adott kultúrával azonosítsa az identitását. A nemzeti ruhákat korábban nagyon egyértelműen alkalmi és ünnepi ruhákra osztották. Ezen túlmenően a népviselet bizonyos részleteire vonatkozóan meg lehetett ítélni, hogy melyik osztályba tartozik a személy.

A nép népviseletének jellemzői

kirgiz

Először is érdemes megjegyezni, hogy a kirgiz ruházatot kezdetben kényelem jellemezte. Ezek az emberek hozzászoktak a nomád élethez és a lovagláshoz. Ezért a felszerelésük a legjobban alkalmas a lovaglásra való rendszeres túrákra.

A hagyományos kirgiz-jelmezeket állati bőrből és durva gyapjúból készítették. Az ilyen hosszú élettartamú anyagokból egyszerű hosszú köpenyt varrtak. Szükség esetén padlójukat szántották, és az öv bőrszíjjal volt kötve. A nemzeti kirgiz ruhák szélesek és kényelmesek, minimális díszítéssel.

Kalmyk

A Kalmyks nemzeti ruhái melegek, és a ruhák többrétegűek. Könnyű alsónemű - póló és nadrág - finom pamutból, ruhából vagy nankey-ből készült, a család jóllététől függően. A felsőruházat sűrűbb volt, bőr vagy filc volt. Szőrmével díszítették, és a gazdag emberek hímzett csíkokat is használtak díszítésként.

Grúzia jelmez

Grúzia népviselete a hagyományos népviselet között kiemeli a díszítés rengetegét. A grúz nők ruhái egy sárgarépa (hosszú ruházat) és egy öv, melyet szükségszerűen hímzéssel vagy gyöngyökkel díszítettek.

A férfiak számára a tipikus ruhákat nadrágok és ingek egészítették ki. Egy ilyen ruhában az ember alakja karcsúbb és feszesebb volt a keskeny derék, kiemelt öv és széles vállak miatt.

szerb

A nemzeti szerb ruházat egyszerű. A hagyományos ruhák varrására a fő anyag mindig vékony vászon volt. A felnőttek és gyermekek számára varrott vászonruha. Viselte azt az év bármely szakában. Igaz, télen a ruhákat gyapjú szoknya és meleg pregák egészítették ki. Felsőruházatként szőrme ujjatlan kabátot vagy vastag bőr köpenyet használtak.

Adigeföld

Az Adygei jelmezek jellemzője a laza köpeny, amely széles padlójú fürdőköpenyekre emlékeztet. Ezeket a köpenyeket ezüst gombokkal rögzítették. Kiegészítse a kényelmes nadrág képét, melyeket a lábakban tankoltak.

Felülről a cirkazsákok vállára érezték a vállát. Viselt, hogy a jobb kéz mindig szabadon maradjon. Kényelmes volt, elsősorban a háborús férfiak, valamint a burka alatt viselt levél.

Az Adyghe népviselet másik jellemzője egy magas érezhető kalap. A férfiak viselték, míg a nők megpróbáltak egy elegánsabb fejfedőt választani, például egy hegyes sapkát, amelyet egy shishak díszített. Lehetőség szerint gazdagon díszítették ruhájukat gyűrűkkel, fülbevalókkal, karkötőkkel és egyéb díszítőelemekkel.

finn

A hagyományos finn ruhát hideg színek, egyszerű etnikai minták és különleges elegancia jellemzi.A női nemzeti ruházat egy hosszú szoknya kombinációja, melyet kötény, hüvelyes ujjatlan kabát díszített, a blúz felett, zakó és zokni viselt. A fiatal lányok kalapot nem tudtak csinálni, de a házas nőknek csipke sapkát kellett viselniük.

angol

A skótokkal és az írekkel ellentétben a Foggy Albion lakói nem rendelkeznek jellegzetes ruhákkal, amelyeket nemzeti jelmeznek lehetne nevezni. Vannak azonban bizonyos dolgok, amelyek bizonyos szakmák tipikus képviselői, csak Angliára jellemzőek. Például, a híres torony őrei koponyás camisolokat viselnek, aranyra hímezve. Mint frizura használt nagy ellenőrző, díszített fekete szőr.

Ingus

A nemzeti Ingush-jelmezek közül érdemes kiemelni a lányok ünnepi ruháit. A drága sima szövetekből varrtak, és lehetőség szerint csipke, gyöngy és arany vagy ezüst hímzéssel díszítették őket. Egy másik jellegzetessége a „kurkhas”, egy régi frizura, amely kiegészíti a hagyományos díszes jelmezeket.

tádzsik

A népi Tádzsik jelmez ideális a felvidéki lakosok számára. Jellemző jellemzői a laza ingek, nadrágok és meleg köpenyt, amelyet egy övkendő egészít ki. A tadzsikok hagyományosan fejfedőkként használják a koponyatáblákat.

A női ruhák hosszúkás pólót és meleg tetőt is tartalmaztak. A tehetséges kézimunka kiegészítette az ingét eredeti hímzéssel.

roma

Mivel a cigányok Indiából származnak, ruhájuk jól mutatja a hasonlóságot a színes indiai ruhákkal. A cigányok nomádok, ezért minden egyes csoport, amely egy adott ország területén áll meg, elnyelte a népviselet jellegzetességeit a ruhájukban.

De az összes cigány felszerelés egyes funkciókat egyesített. Tehát a cigányok között van egy tabu rendszer, amelyet pekalimosnak hívnak. Nyitott tetejét és zárt alját jelenti. Az a tény, hogy a cigány meggyőződése szerint a női test alsó része tisztátalan, ezért hosszú szoknya kell, hogy legyen rejtve. Ami a csúcsot illeti, lehet, hogy nyitott és mély nyakvonalral egészül ki.

A hosszú, színes szoknya felett a lány mindig kötényt viselt. Úgy vélték, hogy ez egy további pajzs, amely megvéd egy nő testét mások szemétől és megérinti.

Khakassia

A Khakass jelmezek is meglehetősen megkülönböztetőek. A férfiak pólót és vastag nadrágot viseltek, a nők viselték a legtöbb zárt ruhát. A női öltözéknek a test és a nyak kivételével el kellett rejtenie a szemét a szemtől.

Különösen figyelemre méltó az ünnepi népviselet. Drága anyagból készültek: selyem, fekete bársony és szőrme. Az ilyen jelmezek a dísz egyediségét adták. Leggyakrabban a ruhák felületén elegáns virágmintákat hímeztek.

Kazakov

A kozákok harcosok és lovasok voltak. Ezért ruháikat lovaglásra tervezték. A szabad nadrágok nem tartották meg a mozgásokat, és szabadon mozogtak egy lovon. A csúcs, éppen ellenkezőleg, a lehető legszorosabb volt. Rövid kabát védett a hidegtől, de nem zavarta sem az ugrást, sem a lábharcban való részvételt. A további kényelem érdekében ez még egy övvel vagy egy széles szárnyral van összekötve.

spanyol

Az egyik leglátványosabb népviselet a spanyol. A spanyol ruhák Spanyolországban különböztek a nyitottságtól és a hangsúlyos szexualitástól. A női jelmez egy fényes szín széles szoknyáját, egy fűzőt és egy nyitott nyakkivágással ellátott blúzot és néha csupasz kezét.

A ruha legjellemzőbb eleme egy színes, többrétegű szoknya, amely mind a mindennapi életben, mind az ünnepnapokon viselt. A leglátványosabb frizura a mantilla volt. Most ez a csipke köpeny, amelyet egy magas gerincen viseltek, néha népi stílusban készült esküvői képek készítésére szolgál.

burját

Nem hagyhatja figyelmen kívül a Burjatiia népviseletét. A buryat felszerelések változatosak: mindegyik korosztályban és osztályban voltak a saját jelmezeik. Tehát a 14 éves korú lányok terligi-ruhát viseltek - hosszú szőnyeg fürdőköpenyeket, amelyeket egy széles szárny egészített ki. Az idősebb lányok rövidebb ruhában öltöztek, színes díszítő övvel kiegészítve.

A házas nők esetében a ruhák buja puffokkal és szőrmével díszítettek. Gazdag hölgyek kedvelték a drágább anyagból készült ruhákat - ruhát vagy fényes szatint. A ritka állatok szőrme díszítette őket.

Thaiföld jelmez

A thai emberek jelmezei könnyebbek és világosabbak. Ez annak az országnak a sajátosságainak tudható be, ahol élnek. A napfényes ruhák másik jellemzője az ékszerek bősége. Öt évesen a lányok gyűrűket viselnek a nyakuk és a csuklóik köré, amelyek száma idővel nő. Ez a meggyőződésük szerint a szépség színvonala.

skót

A skót népi jelmezek világszerte ismertek egy ilyen jellegzetességnek, mint egy kilt. Ez a szekrény, amely egy egyszerű szoknyára emlékeztet, része a férfiak és nők ruhájának.

Egy kilt varanból van varrva. Ez egy sűrű gyapjúszövet, megkülönböztethető kockás nyomtatással. Érdemes megjegyezni, hogy minden egyes klánnak és régiónak saját mintája volt, ami különbözik a sejtek méretétől és színkombinációjától. Skócia nemzeti jelmezének teteje egyszálú, kiegészítve egy fekete mellénygel.

mexikói

A mexikói jelmezeket sokan társítják egy sombrero-széles karimájú kalaphoz. A fejdísz mellett azonban a nemzeti mexikói ruházat széles pamut ing és sima nadrágot is tartalmaz.

A népviselet női változata nem különbözik a férfiaktól. Ugyanabból a blúzból áll, amelyet egy monokróm hosszú szoknya egészít ki. A mexikói népviselet szerves része egy színes kendő, amelyet a nők köpenyként, fejdíszként használnak, és még olyan hevedert is, amelyben újszülöttet viselhet.

bolgár

A bolgár nemzeti jelmezeket hagyományosan „fekete tavaszi” és „fehér curry” -re osztják. A ruházat első változatát sötét színekben végeztük, a második fényt. A nyaraláskor könnyű ruhákat viseltek, sötétebb ruhák voltak a mindennapi viselethez. A bolgárok díszítették az inget és a mellényt hímzéssel.

A nők általában hosszú sundresseket viseltek, amelyet egy festett kötény egészített ki. És a férfiak nadrággal kombinálták az ingét és a mellényét. Milyen széles nadrágot tudtunk felmérni az emberek jólétét. Minél szélesebb az öltöny alsó része, annál gazdagabb a bolgár.

A világ nemzeti jelmezei olyan sokrétűek és ellentétesek, mint az emberek, akik a különböző országok területén élnek. Most a hagyományos jelmezeket csak különleges alkalmakkor viselik, és néhány elemüket a nők és férfiak korszerű ruháinak megteremtésében használják. Ez a nemzeti ruházathoz való hozzáállás lehetővé teszi, hogy egy bizonyos kultúrához és az ország gazdag múltjának emlékezetéhez tartozzon.

Comments
Megjegyzés szerző

Ruhák

Szoknyák

Blúzok