Bashkir népviselet

Bashkir népviselet

Egy kis történelem

A baszkír emberek élőhelye igen kiterjedt. Ezzel összefüggésben kialakult a kultúra különbsége. Ezt befolyásolta az emberek élőhelye, és közvetlenül a természeti terület, ahol a telephely található. Így például az egyik területen a szarvasmarha tenyésztés volt a fő tevékenység, a másik gazdálkodásban, és a harmadik, ügyes készségek. Mindezt a Baškír népviseletben egyesítik és egyesítik. A nagy szakértelem hozzájárult a részek integrálásához egy komplex együttesbe, amely mély történelmi hagyományokon alapul.

Ismert, hogy a Bashkirs népviseletének hét variációja van: az északnyugati baškír, az északkeleti, délnyugati, délkeleti, közép-, keleti és baszkír-samara-irgiz települések. A dolog az emberek élőhelyein van, minden ruha egy külön régiót jellemez.

Jellemzők

A ruha jellegzetessége a rétegezés. Az időjárási viszonyoktól függetlenül a baskírok több réteg felső réteget helyeztek a fehérnemű alá. Különösen az ilyen ruhákban a nemzeti ünnepek voltak.

A Bashkirs egyik különleges ruhája volt a Kazakin nevű felsőruházat. Felszerelt öltöny, béléssel, ujjak jelenlétével, egy gombzárral rögzítve. Az egyediség az, hogy mind a férfiak, mind a nők ilyen terméket viseltek. Igen, még ruházati katonákként is használják.

  • Színek és árnyalatok. Hagyományosan természetes árnyalatokat használnak a népi baskír jelmezek létrehozásában. A fő színek kék, fekete, zöld, piros, barna és sárga. Más árnyalatok is használatosak, de általában nem alkalmi viselet, hanem ünnepi jelmezek.
  • Szövet és vágás. A baszkír emberek ruháit azzal a céllal hozták létre, hogy a nyáron a télen megőrizzék a hőt és a kényelmet. Még a vallási okokból is, a baskírok nem engedhetik meg maguknak, hogy nyitott ruhát viseljenek. Ezért a népviselet szabadon vágható. Általában ez egy hosszú, szűk fürdőköpeny, laza nadrág és ing. A szövetek kiválasztásakor a selyem, bársony, szatén előnyben részesül. A dekoráció bőr, szőrme, különböző gyöngyök, érmék és hímzés.

A fajok leírása

  • Női ruha. A nemzeti női jelmez évtizedek óta alakult, és a mai napig változásokat szerez. Az ilyen ruhák különlegessége a gazdagság és a luxus.

A baskír asszony szekrényének fő témája egy kuldek nevű ruha volt. Egy ilyen terméket díszítettek hímzéssel és szövetmintával. Széles vágások, hamis rágcsálók, húrok a mellkason és egy fordulós gallér - mindezt a kuldek jellemzi. A huszadik század elején ez a felszerelés változáson ment keresztül, mint például a mellkason és a mellkason.

A ruha fölött a nyakon a nők melltartót helyeztek. Úgy tartották, hogy egy ilyen attribútum a gonosz szellemek talizmánjaként szolgál.

Gyakran szokták ruhát viselni a ruha alatt (eredeti nadrág), és tetején ezüst érmékkel díszített, camisole. Különböző módon díszítették, mindent a régiótól függ.

Az ünnepi öltözék másik eleme az alkyapys nevű kötény volt. Kezdetben ezt a női kötényt a háztartás elvégzésének órájában viselték, de idővel módosították és kiegészítették ünnepi díszítéssel.

Nagyon jól ismertek voltak a kötszerek. Északon ezt a terméket bishmetnek hívták, délen. Olyan monofóliás ruhát készítettek, és érméket díszítettek.Mindkét termék nagyon hasonlít a vágásukhoz, de van különbség: az égetett helen szegélye, és maga a termék hosszabb, mint a beshmet.

  • Férfi öltöny. A nemzeti férfi öltöny nem annyira változatos és visszafogottabb a végrehajtásban. Általában a kép egy laza ing, amely egy tunikára, keskeny nadrágra és egy könnyű köntöst vagy kabátra emlékeztet. A régiótól függően kétféle férfi ing volt. Az első, amely délre utal, volt egy vágás, amely lejtős volt, egy kábellel rögzítették, és megkülönböztetett a gallér hiánya. A második, az északi része, volt egy gallérja, és a vágott vonal egyenes volt.

A felsőruházatban a férfiak ruhákat, ruhadarabokat, sötét színeket viselő ruhákat és egy Kaseki caftánt viseltek, amelyen lángolt vágás, állványos gallér és vak csat. A szövet minősége meghatározhatja a bashirti konzisztencia szintjét. Például az alacsony jövedelmű férfiak köpenyt viseltek a szövött ház anyagából.

Télen a birka és a báránybőr kabátjába öltözött baszkír férfiak.

Csak a ruházat férfi eleme volt öv. Többféle típusból készültek: gyapjúból, szövetből, övből és csatból készült szárnyból. Üdülés esetén külön volt a kamaros öv. Ők megkülönböztetik az ékszer csatok és mintás hímzések jelenlétével.

  • Gyermek jelmez. A lány népviselete tükrözi a nemzet ruháinak jellemzőit. A következő formában lehet bemutatni: kuldek szoknya, kezaki ujjatlan felső és fátyol frizura - 10 év feletti lányoknak.

Az együttes a fiú számára megismétli a baszkír férfiak nemzeti ruháit. Egy csipkés póló, nadrág, egy arany mintás öv - mindez jellemzi a baszkír fiú képét.

Kiegészítők és dekorációk

Ékszerként és kiegészítőként melltartókat, dorsum párnákat, különféle medálokat, karkötőket és fülbevalókat használtak. Ilyen termékeket érmék, hímzések, fémlemezek, gyöngyök, kagylók, és az elmúlt évezredek során aktívan használták.

A felsőruházatot gyakran díszítik. A termékek szélén vörös vagy arany színű szalaggal lehet hímezni. Speciális elegáns volt.

A ruha másik fontos pontja a frizura. Meg tudta mondani a tulajdonos jólétéről, a nő koráról, és a hímzett kövek talizmánként szolgáltak.

A női kalapok széles választékban kerültek bemutatásra, és díszítésük a nemzeti színt tükrözi. A gazdag férfiak feleségei megengedhették a kashmau nevű gazdag fejdíszet. Ezt a tartozékot sapkaként mutatták be a koronán lévő lyuk jelenlétében. Korallokkal, gyöngyökkel és medálokkal hímezték a terméket. Egy hosszú szalag, amely a hátsó oldalra esik, egyéniséggel és szépséggel ruházta fel a sapkát - a szalagot gyöngyökkel hímezték és a szegélyhez csatolták.

Volt egy másik frizura egy házas asszony számára - kelepush. Magas kalap volt, egy köpenyt csatoltak hozzá, amely a füleket borította és a vállakra esett. Ők díszítették a terméket, valamint Kashmau, gyöngyök és korallok.

A lányok a fejüket lefedve sétáltak, tíz éves koruk után fejkendőt vagy koponyát helyeztek a fejükre.

A fiatal nők fejdíszként használtak sapkát. Ezek kartonból, nyírfakéregből vagy bőrből készültek. Az ecsetet a sapkához rögzítették, kopottan, oldalra tolva. Felülről egy sálat.

Az idős asszonyok a tatárok fejdíszét viselték, rajta egy szőrme kalapban.

A férfiak kalapjai nem különböztek egymástól, mint a nők. Elosztott koponya és szőrme sapka. A muszlim hit férfiaknak nem szabad a társadalomban megjelenniük a fejükkel. Ezekből a motívumokból a fiúk korán kezdtek kalapot viselni.

Az idősebb férfiak sötét árnyalatokat viseltek, fiatalok.

Ünnepi öltözék az embereknek, hogy ünnepélyes legyen, köpeny gyöngyök.

cipő

Női cipő címmel díszített.Nem hideg időkben kopott cipőt viseltek (sabata), ezek alatt biztosan kellett harisnyát viselniük. Különböző anyagokból (pamutból, ruhából) készült harisnya. A szekrényben külön-külön ünnepi harisnya volt, hímzett mintákkal és matricákkal.

A harisnya elhasználódott és a férfiak, de helyettesíthetik őket a lábcsomagolással. A cipők cipők voltak és itk és saryk. Ichigi egy csizma ünnepi változata volt. A helyiségbe való belépéskor eltávolították a csizmákat, a csizmákban maradtak.

Az esküvői ruha szépsége

A baszkír esküvőre gondosan és előre elkészítve. A ruhák, amelyek esküvői ruhákként szolgálnak a fiatalok számára, az ünnepek után különleges ünnepeken lehetett viselni. A ruhák testreszabására a nők kiválasztására került sor, akik jól ismerik a hímzés, az aplikáció és a mintás szövés művészetét.

Az ünnep fényes és intenzív volt. A színes női ruhák fényes színei különböző szalagokkal, bolyhos szoknyákkal, mintákkal és frillekkel tették a nyaralást színes és érdekesnek. A színek fontos szerepet játszottak az esküvői ruhákban. Piros az otthon jelképe volt. A menyasszony piros és fehér ruhája a napot, a melegséget és a kényelmet jelképezte. A ruha szélén hímzett dísz - minták, fürtök, spirálok. A ruhák felett fürdőköpeny és camisoles volt viselve.

A menyasszony nyakán kövekkel és érmékkel hímzett mellkasi dísz volt. E díszek gazdagságát a család biztonsága alapján ítélhetjük meg.

A menyasszony lábát fehér csizmával díszítették, finom kecskebőrből készültek.

A menyasszony fejét egy vékony zsebkendő borította, amelyet a szélek körül hímeztek.

A vőlegény számára az esküvői inget a menyasszony saját kezével hímezni kellett, és az ünneplés előtt bemutatni kellett a választottnak. Ehhez a piros ruhához. Egy ujjatlan kabátot viseltek az ing felett.

A nadrág, a laza illeszkedés, a koponyatartó és az öv kiegészíti a képet. Ők, mint a póló előkészítette a menyasszonyot.

A vőlegény vékony bőrből készült fehér csizmát is használt lábbeliként.

Comments
Megjegyzés szerző

Ruhák

Szoknyák

Blúzok