Országos lengyel ruha

Országos lengyel ruha

Lengyelország sokáig különböző kultúrák befolyása alatt állt. Elhagyta a jelét. különösen. és a nemzet nemzeti ruháján. Litván, román, orosz, osztrák és egyéb motívumok ügyesen és harmonikusan egyesültek a lengyel népviseletben., egyedi és egyedi.

Figyelembe véve a lengyel népviseletet, figyelembe kell venni azt a tényt, hogy ezen állam különböző területei rendelkeznek hagyományos helyi ruhájukkal. Lengyelországban nincs egyhangú jelmez.

Egy kis történelem

A lengyel népviselet hosszú utat tett ki, amíg az állam minden régiójában nem talált közös vonásokat.

kezdetben Lengyelországban minden ruhát három nagy csoportra osztottak, egy személy társadalmi státuszától függően: városi, nemesi és paraszti. Az első két csoport gyakran változáson ment keresztül, míg a paraszt ruházat ritkán és nagyon lassan változott. A legelterjedtebb megszerzett udvari jelmez, amely sok tulajdonságot elnyelt a paraszti ruházati csoportból és országos lett.

A lengyel ruházat csoportokba sorolását a termékek varrására használt anyag minőségével társították. A parasztokra és a városlakókra ruhákat főleg vászonból varrták. A lengyel nemzetiségi ruhákban drága természetes gyapjú volt.

Jellemzők

A lengyel népviselet egyik jellemzője az a szövet, amelyből a termék készül. Egyszerűbb ruházati lehetőségeket varrunk a rendelkezésre álló anyagokból: len vagy juh gyapjú. A nemzeti lengyel jelmezek második csoportja drága csíkos gyapjúszövetből készül.

A lengyel népviselet kit, függetlenül attól, hogy melyik régióban van elosztva, tartalmazza (figyelembe véve a nemet):

 • szoknya;
 • ing;
 • kötény;
 • mellény (fűző);
 • öv
 • nadrág;
 • fejdísz;
 • speciális cipők ("kerpchi");
 • dekorációk és kiegészítők.

Nagyon gyakran a lengyel népviseletet kézzel készített vagy gyári hímzéssel díszítik.

Színek és árnyalatok

A lengyel népviselet színrendszere rendkívül világos és változatos. Ez bonyolult és érdekes tervezési döntésekben különbözik. A lédús és gazdag díszítés árnyalatai magukra hívják fel a figyelmet, azonnal kiválasztva egy személyt az általános tömegből.

A lengyel jelmezekben többnyire vörös, barna, kék, zöld színeket és különböző árnyalatokat használnak. Gyakran vannak szivárványos minták, virágmotívumok, különböző dekoratív nyomatok és betétek.

Szövet és vágás

Napjainkban a lengyel népviselet elemeinek széles választéka igen széles és változatos. Ez lehetővé teszi a tervezők és a divattervezők számára, hogy sikeresen használják ezt a ruházat egyes elemeinek modelljeit és stílusát. Az öltöny fő iránya és lényege azonban egyértelműen megfigyelhető.

A lengyel öltöny kivágása nagyon változatos lehet: széles szoknyákból vagy nadrágokból és ingekből szűk és szomszédos lehetőségekig. Ezért lehetőség van a nemzeti ruhák kiválasztására Lengyelországban minden ízlés és preferencia érdekében.

faj

A lengyel nemzeti díszítés fajtái sokat ismertek. Minden attól függ, amint azt már említettük, az állam egy adott régiójától függ.

Minden lengyel nemzeti ruha három fő csoportra oszlik.s:

 • női;
 • hím;
 • gyerekek.

A női ruházatot számos elem és élénk színe jellemzi.

A férfiak jelmezei a visszafogottabbak fő részén. A pasztell és a hagyományos színek dominálnak: fekete, barna, szürke, fehér stb.

A lengyel gyermekek nemzeti ruházatát ugyanazok a szabályok és elvek szerint végzik, mint a felnőttek számára.

Tartozékok és cipők

A nemzeti lengyel jelmez alatt megfelelő cipőt választják ki. A csizma magas vagy közepes boka, sarok. Gyakran fűzővel vannak ellátva, a saroknál fém patkók vannak.

Különös figyelmet fordítanak a fejdíszre. Fiatal lányok és nők fényes, eredeti kendőt, virág koszorúkat, házas hölgyeket - sapkát viselnek.

Az ékszerek a nemzeti ruha szerves részét képezik. Lengyelországban. Leggyakrabban piros színűek és hatalmas gyöngyök, karkötők és fülbevalók.

Modern modellek

A modern tervezőknek lehetőségük van arra, hogy álmodjanak és egyre több új modellt és stílust alkossanak a lengyel jelmez számára, tiszteletben tartva a ruha alapgondolatát és fogalmát.

Érdekesnek tűnik a bolyhos, gazdag zöld színű szoknya a blúz és a mellény kombinációjával. A kép egy fejkendőt fog kiegészíteni sál formájában és stílusos, félkötésű félcipővel.

Az etnikai nevet buja, irizáló női öltözéknek is nevezzük, amely egy széles szoknyát tartalmaz a középső borjúnak, egy fehér blúz-ingnek és egy eredeti mellénynek, amelyet hímzett virágdíszekkel díszítettek.

egyre, A tervezők kézműves művészetet használnak hímzőmintáikban.: gyöngyök, bugles, szálak, papilotkami stb.

Lengyel emberek tudják, hogyan és szeretnek szépen öltözni. Ugyanakkor a lengyelek nem felejtik el, hogy tiszteletben tartsák őseik emlékét, megőrizve hagyományaikat és szokásaikat. Ennek bizonyítéka a lengyel népviselet jelenléte. Az elmúlt évek ellenére, amelyek némelyike ​​nagyon nehéz volt az ország számára, a lengyelek megtartották az alapötletet és a koncepciót, csak feltűnően hozzáadva és gazdagítva azt.

Comments
Megjegyzés szerző

Ruhák

Szoknyák

Blúzok