Fehérorosz népviselet

Fehérorosz népviselet

A népviselet jól megalapozott ruhák, cipők és ékszerek. Több mint egy évszázada alakult ki, nagymértékben függött az éghajlattól és tükrözte az emberek hagyományait. A természeti viszonyok nemcsak a ruhák sorát befolyásolták, hanem a szövetek megválasztását is. Így például a Fehéroroszországi népviselet, amelyet ebben a cikkben fogunk megvitatni, vászonból, gyapjúból és akár kenderszövetből is varrott, fából, szalmából és még sok másból készültek. Egy szóval, attól, ami a kezében volt.

Egy kis történelem

Úgy gondolják, hogy a fehéroroszok ruháiról az első információ a Litván Köztársaság Nagyhercegségének 1588. évi statútumában található. Az ilyen idők nemzeti ruháinak leírása és képei megtalálhatók a litván nagyhercegség földjein utazó utazók jegyzeteiben.

Elhaladt az idő, az államhatárok megváltoztak, és velük a népi hagyományok. A 19. század végére és a 20. század elejére a fehérorosz népviselet már egyetlen pillantást vetett, amelyben az etnikai vonások egyértelműen megnyilvánultak. Itt lehetett megtalálni mind az ősi pogány elemeket (főként díszekben), mind a városi kultúra hatását. A ruha azonban nem volt azonos az ország minden részén. Az etnográfusoknak mintegy 22 lehetőségük van, amelyek különböző régiókban alakultak ki: a Dnyeper régió, a Ponemanye, a Lake District, a Kelet- és Nyugat-Polesye stb. A különbségeket főként a díszek, a színek és a ruházati vágások jelentették.

Jellemzők

Milyen különleges a belorusz népviselet? Mi különbözik a legközelebbi szomszédoktól - orosz, ukrán, lengyel jelmezektől?

Színek és árnyalatok

A fehéroroszok ruhájának fő színe fehér volt. Van egy legenda, hogy erre a nevük lett. Sok híres ember észrevette ezt a funkciót utazásaik során. Így a XIX. Század etnográfusa, Pavel Shane a fehéroroszországi földekről írt megjegyzéseiben: "... Ahol az emberek találkoznak, van egy szilárd fehér fal."

A ruhákat főleg fehérített vászonból varrták. Ez nem jelenti azt, hogy a fehéroroszok nem tudták, hogyan kell festeni a szöveteket. Bizonyíték van arra, hogy már a 17. században a parasztok kék, lila és lila színeket festettek. Azonban a legkedveltebb szín fehér marad.

szövetek

Amint az elején mondtuk, a szöveteket helyi szerves anyagok alapján készítettük. Ezek főként len, gyapjú, kender és még csalán is voltak. Fehérorosz földeket és drága szöveteket hoztak, mint például a selyem vagy a bársony. De a hétköznapi parasztok számára nem álltak rendelkezésre.

A XIX. Század végéig a parasztgazdaságokban a szövetek önállóan készültek. Függetlenül festették őket. Ehhez használja a növények, a bogyók, a kéreg vagy a rügyek gyökereit, és még sok más. Festett főleg szövetet szoknya, nadrág és ujjatlan kabát. Más termékek esetében az anyagot egyszerűen fehérítették.

A XIX. Század végén, a gyárgyártás fejlődésével, elkezdték használni a calico szöveteket, hogy fényes sálakat és sálakat vásároljanak. Ugyanakkor a városi divatelemek egyre aktívabban kezdtek behatolni a népviseletbe.

Vágott és dekoratív varratok

A népviselet fő eleme a póló. Először a vállakon nem volt varratok. A szövet egyszerűen fel van hajtva a megfelelő helyre, és így testre szabott. A XIX. Században azonban már elavultnak tekintették, amelyet csak a rituális ruhák varrására használtak.

A pólók új vágási módjában ugyanazon szövet speciális betétei (pálcikái) lettek, amelyek a hátsó és az elülső paneleket összekapcsolták.

A fehérorosz ing fontos jellemzője, hogy egyenesen vágott a mellkason. Például az orosz tartományokban egy ilyen vágás a mellkas bal oldalán történt.Ünnepi ingeken a vágás mentén külön betétek hímzéssel kerültek kiegészítésre, amelyeket „ing front” -nak vagy „mell típusú” -nak neveztek.

A nyakörvek szintén az ünnepi ruházat jellemzői voltak. Többnyire legfeljebb 3 cm-re álltak, és egy kis gombbal rögzítették őket. A nemesi nemesi nemesség, aki nem tudta megerősíteni a felső osztályba való beilleszkedésüket és az osztályban maradt parasztokat - a varrott galléros ingek varrották, hogy kiemeljék sajátosságukat. Egy ilyen nyakörv a mandzsettagombon.

A len szoknyákat két félrészről vágták ki, de ha ruhát alkalmaztak, három-hat hosszirányú részt készítettünk. Aztán varrták és összecsukották.

Kiegészítők és dekorációk

A népviselet fő tartozéka egy öv. A szíjak önmagukban szőttek, a minták a hihetetlenebbek. A gazdagabb család, annál drágább az öv. Ezt a ruhadarabot a család jóléte alapján ítélték meg. A nagyon gazdag emberek drága arany- és ezüstszálak összefonódásával selyemszalagot engedhetnek meg. Minden ilyen övet ma műalkotásnak tekintünk, amelyhez a teljes múzeumi kiállításokat szentelik.

Díszítésekként olcsó fémekből, csontokból, kőből vagy fából készült medálokat használtak. A nők gyöngyökkel kiegészítették ruhájukat, főként üveg vagy borostyán, gazdag parasztnők gyöngyöt és rubint viseltek. Más dekoratív dísztárgyak, például brossok, gyűrűk, karkötők, elsősorban a gazdag paraszti feleségek és leányok számára érhetők el, és nem rendelkeztek nagy eloszlással.

faj

női

Tehát az ókori alkalmak alapja egy ing volt. A női ingek hosszúak voltak, és lenből készültek. Mindig hímzéssel díszítették őket. Egy szoknyát viseltek az ing felett. A szoknyák különbözőek lehetnek: nyáron - a lenből („letnik”), ősszel és télen - a ruhából („Andarak”), valamint a felnőtt nők számára is. Egy szoknyát viseltek a szoknya felett, és egy ujjatlan pólót viseltek az ing felett. És bekötött. A fejet szükségszerűen fejdísz díszítette, amely információt szolgáltatott egy nő családi állapotáról. A gyöngyök, szalagok és más dekorációk képének kiegészítése. Ez az alap. De lehetnek lehetőségek.

A szoknyája más volt, mint a házas vagy már hooped lányok. Egy ilyen szoknyát három darabból varrtak, amelyeket a zsinór tetején gyűjtöttek és talliumhoz kötötték. Ha az összes szövetrész varrott, viselése után „zárt”. Ha nyitva maradtak az oldalán és az oldalán, akkor „swing” -nek hívják őket. Majdnem mindig tónusú, gazdag díszítéssel díszített.

A szoknya, a bőr vagy az andarak színe bármilyen lehet. Többnyire piros vagy kék-zöld színű. Ezenkívül a szoknya varrhat a szövetből egy ketrecben vagy szalagban. A kötényeket mindig hímezték, és ujjatlan kabátokat is díszítettek csipkével.

Ujjatlan volt az ünnepi ruházat eleme. Feltétlenül a bélésen csinálták, és „Garset” -nek nevezték. A Garset vágása más lehet: akár derékig, akár hosszabb, egyenes vagy szerelt. Erre vonatkozóan nem voltak szigorú szabályok. Az ujjatlan kabátot lehet horgokra, gombokra vagy egyszerűen felakasztani.

Télen felsőruházatra volt szükség. Gyapjúból és állati bőrből készültek. Leggyakrabban kopott báránybőr. Általában egyenes vágás volt, és egy nagy turndown gallérral díszítették. A női és férfi felsőruházat hasonló volt. Az egyetlen különbség az volt, hogy a nőknél több díszítés történt. Az ujjak és néha a szegélyek ugyanabból a báránybőrből készült csíkkal borították, amely kifelé fordult.

De a kalapok nem voltak olyan monotonak, mint a felsőruházat. A lányok szalagokkal és koszorúkkal díszítették hajukat. A házas nőknek el kellett elrejteniük a hajukat. Leggyakrabban a fehéroroszok „namitka” -ot vagy sálat viseltek.

A ruhadarab felhelyezéséhez szükség volt a haj tetején lévő zsemle összegyűjtésére és a csontváz gyűrűjére. Aztán egy speciális sapkát, és rajta - fehérített vászonruhát helyeztek. Hosszúsága átlagosan 4-6 m, szélessége 30-60 cm volt.

A namik árukapcsolásának lehetőségei hatalmas mennyiségűek voltak.Az esküvői namitka egész életen át tartott, és csak a temetésen átöltözött.

A parasztok bast cipőt vagy postolát viseltek. A Postoli különleges nyersbőrből készült szandál. Csizma vagy cipő csak ünnepnapokon. Gyakran az egész család számára csak egy pár volt. Ilyen cipőt a cipészek rendeltek, és ezért nagyon drága volt.

hím

A férfi öltönyének alapja egy póló volt, amelyet a gallér köré hímzett és alatta. Ezután ruha nadrág és ujjatlan. A tartozékokból - egy öv és egy frizura.

A fehéroroszországi területeken a nadrágot „nadrágnak” vagy „nadrágnak” nevezték. A nyári nadrág lenből készült, a téli nadrág ruhával készült. Egyébként, ennek következtében a téli lábakat "ruharuháknak" nevezték. A nadrág övvel és gombokkal vághatott, és öv nélkül lehetett, és csak egy húrra szorították. A gazdag parasztok selymet viseltek az ágynemű lábain át ünnepnapokon. By the way, az idő múlásával, a lábak és minden kezdett tekinteni az alsó férfi fehérnemű. De ez a 20. század elején történt, amikor a faluban már gyárilag készült nadrágot viseltek.

A láb alján általában cipőkkel és cipőkkel, vagy poszterekkel becsomagolták. A ingek laza ruhát viselnek.

A férfi és női ruhában sem volt zseb. Ehelyett kis zsákokat használtak, amelyeket a váll fölött viseltek, vagy az övre lógtak.

A férfi ujjatlanokat "kamizelka" -nak hívták. Kinyújtották őket ruhából.

A felsőruházat báránybőr borítású. A gazdag parasztok szőrme-kabátot viselnek.

Sok kalap volt. Nem folytatták magukat olyan társadalmi értékekkel, mint a nők, és a rendeltetésüknek megfelelően használták őket. A hideg évszakban érezhető gyapjúból készült „maherka” -ot viseltek, nyáron „bryl” -et viseltek - egy szélessávú szalmakalapot. Télen ablavuhi prémes kalapokat is használtak. A XIX. Század második felében. egy sapka jött a divatba - egy nyári kalap lakkozott visorral.

A cipők kiválasztása megegyezett a nőkéval. Nyáron - szandálok, ősszel és tavasszal - postol, téli csizmákban.

baba

6-7 éves korú gyerekek, a padlótól, a lányoktól és a fiúktól függetlenül szokásos vászon ing viseltek a lábujjhoz, amelyet derékszalaggal rögzítettek. Az első nadrágot 7-8 évesen viselték a fiú fölött, a lány első szoknyáját 7-8-ban próbálták ki.

Továbbá, amikor érleltek, új elemeket adtak hozzá. Tehát a lánynak meg kell varrnia az első kötényét és hímezni magát. Amint ezt megtette, lánynak tekintették, és meghívható a fiatalok társaságába. Amikor a lány öltözött, szoknyát viselhetett - egy speciális szoknyát, amelyet csak felnőtt nők viseltek. És persze, a legfontosabb elem a frizura volt. A házasság előtt koszorúk és szalagok voltak, miután - sál vagy namitka.

Comments
Megjegyzés szerző

Ruhák

Szoknyák

Blúzok