Nemzeti japán ruha

Nemzeti japán ruha

A nemzeti japán ruha a leírhatatlan, összehasonlíthatatlan színe, a stílus stílusos finom kegyelme, a formák és a színek fényes személyisége. A Rising Sun országának felfedezése óta a japán ruházati motívumok mindig felkeltik a híres tervezők és a hírhedt divatokat.

Egy kis történelem

A japán ruha első említése az ókori kínai kéziratokban található. A buddhizmus Japánban való megjelenésével a kínai hatás az élet számos területére, köztük a ruházatra is kiszivárgott. A VII. Században a japán jelmez végül elkészült formában alakul ki, közel ahhoz, amit ma szoktunk látni. Ugyanakkor megjelent egy klasszikus kimonó modell - egy hosszú ujjú köpeny formájában.

Meg kell jegyezni, hogy a "kimonó" szó nemcsak az ilyen típusú ruházatot jelenti. Azok a hieroglifák, amelyek a "kimonót" alkotják, "kombinálják", amit "viselnek", vagy "azt a dolgot, amit magukra helyeznek", egyszerűbb - a ruhát típusként. A modern nyelvben a szó mindkét jelentését használjuk. A tipikus japán ruházat kiemelésére a „wafuku” kifejezést használják, ellentétben azzal, hogy „yofuku” - nyugati stílusú ruhát használnak.

A japán nemzeti ruhák jellemzői

A színek és a színárnyalatok a férfiak és a nők ruházatában különböznek. A férfi öltöny elsősorban a praktikusságra, és nem a homályosságra összpontosít, ezért a színek klasszikusan kiválasztott sötét vagy semleges színűek voltak. A nyomtatásokat többnyire egyszerű geometriai, kevésbé növényi és állati eredetű. Az öv, a cipők és a kiegészítők lágy, nyugodt színekben készülnek.

A női kimonó célja a tulajdonos szépségének és eleganciájának bemutatása, a megjelenés vonzása és megnyugtatása.

A színek és árnyalatok fényesek, ünnepi ruhákhoz gazdagok és nyugodtabbak a mindennapi viselethez. A fő színfókusz az obi övben van. Gyakran használt friss, rózsaszín, zöld, lila, lila, kék árnyalatok. A virág- és zöldségnyomok használata széles körben elterjedt, a szezonális motívumok népszerűek - az ősz őszén levő mamii juhar levelei, a tavaszi sakura, őszibarack vagy szilva, téli télen vékony tűk.

A szövetek és a jelenlegi japán kimonó vágása a mester által az utódnak örökölt titok. Az ősi időkből a szöveteket kézzel készítették és festették, az alkatrészeket kézzel is varrják és csavarják. De ez csak a drága klasszikus kimonóra vonatkozik. A modern ipar nagyszámú gyár yukata, hakama és haori jellegű, tipikus nyomatokkal.

faj

A japán népviselet fajtái kitűnő ruhadarabokat sugároznak különböző neműek, társadalmi státusz és társadalmi státusz számára.

A női népviselet többféle ruhadarabból áll, amelyek úgy vannak összeszerelve, hogy bizonyos helyeken, mintha véletlenül, a fehérnemű néz ki. A fehérnemű egy speciális „futano” vagy „kosimaki” stílusú szoknyát, valamint a „hadadzyuban” alsóruhát tartalmaz. A felsőruházat kimonó, vagy bizonyos esetekben haori, amelyre a hónaljban egy csukló nélküli karfurat van jelen, amelyben az alsóneműket ki kell húzni. Természetesen nagyon fontos, hogy a felső kimonót és a megfelelő alsó színt sikeresen harmonizáljuk.

A női hagyományos ruházat fő eleme a széles hosszúságú obi öv.

A standard ob hosszúság 4-5 méter. A heveder feleslege szükséges ahhoz, hogy a bonyolultságukban és a szépségükben hihetetlen szalagokat kösse össze.Az ősi időkben az íj, a szín és a dísz díszítésének módja egy nő társadalmi helyzetéről és családi állapotáról beszélt. Most az íj az obi-nál tisztán utilitarista és esztétikus terhelést hordoz.

A férfi öltöny egyszerűbb, mert kevesebb szekrényt tartalmaz, és kevesebb egyezményt jelent. Kosmimaks és juban, egy keskeny, rövid, egyenes vágású köntöst, valamint egy alaprétegből készült darabot, a hagyományos ruhák alatt az alsó ruhadarabnak tartanak. A tetején egy kimonó vagy haori van - egy rövid kabát, álló, szilárd gallérral, széles tágas ujjakkal. Az is szokásos, hogy hakama-széles vékony nadrágot viseljen, sziluettje pedig egy szoknya. Hakama a harcosok hagyományos ruhája volt, és sok harcművészetben még mindig egyenruhaként használják.

Gyermek jelmez valójában egy kisebb és bonyolultabb példánya a felnőtt variációknak. A gyermekruhákat élénkebb és festőiebb színekkel, különleges nyomatokkal, jó szerencsével, virágokkal és festett pontyokkal - koi -, valamint számos tartozékkal különböztetik meg.

Tartozékok és cipők

A japán hagyományos cipőknek két népszerű modellje van: geta és zori. Zori szőtt, méret nélküli szandál, lapos talpú. Geta kétféle. Az első fajta geta úgy néz ki, mint egy magas fa pad, egy vagy két lábbal, amelynek magassága elérheti a tíz centimétert. A második típusú géta alapja egy masszív, fából készült blokk, melynek mélysége egy alsó rész.

A geta két csipkével van rögzítve a lábhoz, a láb hüvelykujjához és mutatóujjához rögzítve. A cipők speciális kivágása különleges zoknit „tabi” hoz létre, külön hüvelykujjával. Gyakran a geta díszíti és ünnepélyesen festette, hogy egyes példányok az igazi műalkotások.

A kiegészítők közül a japánok általában apró rongykabátot és övszalagot használnak.

A nők gyakran fésülködésüket különleges fésűkkel, pálcikával és divatos hajvágókkal díszítik.

Modern modellek

Ma a japán jelmezmodellek követik az egyszerűsítés útját. Nem titok, hogy a hagyományos jelmezek meglehetősen kényelmetlenek és nehézkesek, emellett jelentős tárolási és üzemeltetési költségeket igényelnek. Néhány kimonófajtát egyszerűen lehetetlen viselni. Ezért különleges alkalmakkor - esküvők, szertartások vagy történelmi fesztiválok alkalmával - viselnek.

Általánosságban elmondható, hogy a divatos és divatos modern japán nők inkább a yukatát, a könnyű és egyszerűbb kimonó modellt részesítik előnyben. És ha eredetileg a yukata egy szerény otthoni ruházat volt, most ez a szekrény teljes eleme. Az emberek meglátogatják őt, átmennek az utcán, viselik őket ünnepekre és fesztiválokra.

Comments
Megjegyzés szerző

Ruhák

Szoknyák

Blúzok