Azerbajdzsán népviselet

Azerbajdzsán népviselet

Az azerbajdzsáni népviselet egy nagyon szép felszerelés, amely tükrözi az emberek nemzeti sajátosságait. A folyamat megteremtése egy öltönyt már megváltozott, valamint az ország. A népviselet megkülönböztető és szép. Minden benne szereplő részlet egy konkrét szimbólum.

Egy kis történelem

Az emberek megtanulták ruháikat nagyon távoli időkben készíteni. Az Azerbajdzsán területén talált régészeti ásatások azt jelzik, hogy ez a képesség háromezer évvel ezelőtt volt. e. Ezután bronz tűket és kötőtűket, arany ékszereket, agyag edényeket találtak cipők formájában. Mindez az emberek és a kultúra fejlődéséről beszél ezekben a napokban.

Században Azerbajdzsán a selyemtermelés egyik fő területe. A szövetek híresek voltak szépségükről, mintájukról. A sálak és más dolgok csodálatos szépségből készültek.

Jellemzők

Mint minden nemzeti jelmezben, az Azerbajdzsánnak számos jellemzője van, amelyek csak neki tartoznak.

Színek és árnyalatok

A színek élénkvörös, lédús árnyalatúak. És még a menyasszonyi ruha, a menyasszony vörösre varrja. Az azerbajdzsánok számára a piros a jólét és a boldogság szimbóluma. Az "Azer" szó önmagában az arabról lefordul.

A fiatal lányok inkább aranyos mintákkal díszített, fényes és tarka anyagból készült ruhát viseltek. Ily módon annyira különböztek a grúz és a hegyi nőktől, akik inkább sötét színű ruhát viselnek. Ezért az élénk színek az azerbajdzsáni népviselet megkülönböztető tulajdonsága.

Szövet és vágás

A jelmezek gyártására szolgáló anyag mind a gyártásában, mind az importálás során változatos volt. A helyi tulajdonú selyemhez, amelyet nagyon sokáig megtanultak. A naponta használt ruhákhoz len, gyapjú vagy szál. A gazdag emberek drágább ruhát viselhetnek - bársony, selyem, finom kendő és tirme.

A legegyszerűbb ruhákból a befejező ruhák drága és gazdag kinézetű öltönyt kaphatnak. Craftswomen hímzéssel gyöngyökkel, arany- és ezüstszálakkal, zsinórral, vékony csipkékkel valódi műalkotást hozott létre. Általában díszített szélei ruhák, ujjak, polcok caftans. Az alkalmi ruhákat fényes, kiemelkedő vonalakkal díszítették.

Nemesfémből készült érméket használtak, mint díszeket, amelyeket egész generációk gyűjthettek.

faj

Férfiak, Azerisz, inget, nadrágot viseltek, és a derekán szűkült beshmet, hideg időben, báránybőr kabátot viseltek felülről. A férfiak öltönyei közül a Circassian kiemelte. A póló, a csizma és a kalapot a fején egy póló tetején levő cirkásziánus egy igazi férfi az azerbajdzsáni nézetben. Idővel a Terek és Kuban kozákok elfogadták ezt az észak-kaukázusi férfiakat.

A cirkászi testőrben, egy szorosan illeszkedő testtel, egy kaukázusi harcos nagyon szépen nézett a lóháton - széles váll, karcsú derék és karcsú izmos alak. Körülvett kopott gombok, hajlított ujjakkal. A mellkason speciális zsebek - gazyrnitsy. Gáznemű csöveket helyeztek be belőle, ahol pontosan egy lövés volt puskapor vagy képződött golyók. A zsebek nagy mérete segített elkerülni a sebek sebzését az ellenfél támadásakor. Idővel a gazyrnitsy elvesztette közvetlen célját, és a díszítés elemévé vált.

A ruha kötelező tulajdonsága a hideg fegyvereket lógó öv volt.A frizura bárányból vagy asztrakhanból készült kalap volt.

A női jelmez egy ingből állt, melynek hüvelyei alulra szélesítettek, rövid caftan és egy hosszú, bolyhos szoknya. Mindezeket hímezték és díszítették különböző díszítéssel - aranyszálak, különböző minták, értékes érmék. A ruhát világos szövetből, általában pirosból varrták.

Különböző formájú, különböző színű és méretű sapkák, sapkák, sálak kerültek a női fejre. A nem házas lányok kalapot viseltek, mint egy koponya, amelyet gyöngyökkel vagy selyemmel díszítettek. A házas asszonyok pár sálat kötöztek a fejre, egy ilyen kalapot dingyának hívtak.

A lábukon zoknit vagy harisnyát viseltek, amelyek különböző minták voltak. A magukat a nők kötötték, gyapjúból vagy pamutból készültek. A harisnya mintázatai a szőnyegekre hasonlítottak.

Tartozékok és cipők

A női cipő hátsó cipő nélkül, hegyes orrával és egy kis sarokkal. A meleg szezonban viselték őket. És télen a gyaloghát - charyg került.

A férfiak vidéken viseltek charygot, és a város cipőiben, cipő nélkül, hátul vagy cipő nélkül.

A kiegészítők különféle díszítésekként szolgáltak. A lányok olyan fiatalok, mint 3-4 évig viseltek, inkább a gonosz szemek ellen. A házasságért a lány már összegyűjtött egy ékszergyűjteményt. Ezek viselése nem mindig volt megengedett. A halál vagy a szülés után 40 napig tilos a vallási szertartás alkalmával ékszereket viselni. Az idősebb nők csak csekély fülbevalót és pár gyűrűt tudtak viselni. A gazdagok és a szegények közötti különbség nem volt túl észrevehető, hasonló jellegű volt. Az ékszerek gazdagsága drágaköveket tartalmazott, nehezebb lehetett.

A házasság előtt a lányok egyáltalán nem viseltek övet. Az esküvőn a menyasszony szülei adták neki az első öv - Kemer. Ezután az asszony öv viselésére kezdett, már megmutatták a házassági helyzetét a társadalomban. Az öveket érmékkel díszítették, és egy nagy csattal rögzítették a horgokra.

Modern modellek

Most Azerbajdzsán utcáin a népviseletbe nem öltözött emberek találhatók. A 20. századig, míg vidéken egy kicsit hosszabb ideig viseltek. De láthatod őket színházi előadásokban, múzeumokban.

Jelenleg azonban az európai építészek alapját az azerbajdzsáni népviseletből származó dolgokhoz hasonló, egy virágzó, hosszú szoknya, felsőruházat ötlete képezte. Ezért olyasmit látva olasz ruhában, ne lepődj meg. Az Azerbajdzsán helyi tervezői is visszatérnek a kultúrájukhoz divatban.

Comments
Megjegyzés szerző

Ruhák

Szoknyák

Blúzok