Kínai népviselet

Kínai népviselet

A hagyományos kínai ruha, a „Hanfu”, még mindig nem veszíti el a népszerűségét. Gyakran használják, mint egy történelmi ruhát vagy egy hagyományos ruhát a különböző ünnepségekhez. A mindennapi stílusban a hagyományos ruha elemeit is használta.

Egy kis történelem

A kínai civilizáció virágzásával megjelent a kínai nemzeti ruházat. Ugyanakkor minden új dinasztia megjelenésével megváltozott a részletek. A luxus és a gazdag színek változatlanok maradtak.

A Han és Dzin-dinasztia népviselete meglehetősen visszafogottnak tűnt. Ekkor született meg a hagyományos Hanfu-jelmez alapja, amelyet később kis számú díszítő elem egészített ki. Ezekben az időkben az ősi Hanfu jelmez a kínai császár és családjának hagyományos ruhája volt.

A következő döntő Tang-dinasztia a hagyományos ruhát fényűzővé tette. Ezekben a napokban a mintákkal és ékszerekkel díszített ruhákat üdvözölték.

A Ming és az alvás-dinasztia idején a jelmezek elegánsabbnak tűntek. Elegáns ruhák és szoknyák a lányoknak és a kifinomult férfiaknak hangsúlyozták a magas kínai kultúra sajátosságait. A Qin-dinasztia idején a hagyományos kínai jelmezekhez bonyolult mintákat és fantáziamotívumokat adtak.

A múlt század harmincas évei egybeesnek a kínai monarchia végével. Ez természetesen tükröződik a hagyományos kínai ruha jellemzőiben, amely kicsit szerényebb és visszafogottabb lett. Az ország lakosságának nemzeti felszerelései azonban mindig fényerővel és eredetiséggel vannak megkülönböztetve.

Jellemzők

Mint minden népviselet, a hagyományos kínai öltözék számos olyan funkcióval rendelkezik, amelyek tükrözik a kínai világkép és hagyományaik jellemzőit.

Az egyik fő jellemző, amelyet nem lehet figyelmen kívül hagyni, a kontrasztos szegély, amely mind a férfiak, mind a női öltönyök díszítésére szolgál.

Egy másik fontos eleme egy olyan gallér, amely kiegészíti az összes inget és ruhát.

Színek és árnyalatok

A hagyományos kínai jelmezek nem maradhatnak észrevétlenül a tömegben a fényesség miatt. Ugyanakkor a virágok mindig nagy jelentőséget tulajdonítottak. Tehát úgy vélték, hogy a kék ruhák védik a gonosz szellemek hatását, zöldek - valami új megjelenésével. A piros szín, a hatalmas tűz jelképe, a Joe-dinasztia színe.

Fontos szerepet játszottak a kínai jelmezeket díszítő minták.

A hímzés minden elemének mély jelentése volt. Például az orchidea, a személyre szabott tudás és a bazsarózsa gazdagsága.

Általában véve a ruha színrendszere mindig segített meghatározni, hogy melyik osztályba tartozik ez vagy az adott személy. Így gazdagabb emberek gazdag gazdag színekben öltözve, míg a szegényeknek olcsó szövetből készült kopott jelmezeket kellett viselniük.

Szövet és vágás

Ismeretes, hogy a selyem szülőhelye a középső Királyság. Ezért ezt az anyagot leggyakrabban a hagyományos ruhák varrására használják. A selyem nemcsak vonzó megjelenése miatt, hanem a hozzá kapcsolódó gyógyító tulajdonságok miatt is népszerű. Úgy tartják, hogy a kopás során a test selyem súrlódása miatt gyógyíthatja az emberi testet számos fájdalomtól. A fehérnemű hagyományosan vastag pamutból készül.

Ami a vágást illeti, a Hanfu nemzeti kínai ruha elég laza.Egy széles ujjú ing és hosszú szoknya áll. A kínai ruhában lévő női ruhák jobban illeszkednek, de nem találkozhat vulgáris öltözködéssel a Közel-Királyságban.

Fajta (nő, férfi, gyermek)

A hagyományos férfi öltöny a „ku” nevű nadrágból és a szabadon vágott ingből áll. Az ing hosszú volt, hogy lefedje a nadrágot, hogy nem volt szokás bizonyítani másoknak. A könnyű pamutszövetből varrott fő nadrág mellett a férfiak "Taoku" -ot viseltek, ami a kínai nyelvről fordul, mint "a nadrág fedéllel". Ezeket szalagokkal rögzítették az övön.

Az elegáns kínai jelmezet az eredeti vágás fényes ingje egészítette ki. Egyetlen mellű és rövid ing viselt.

A „zhutsyun” nevű női jelmez egy szoknyából és egy dzsekiből áll, amely egy sundresshez hasonlít. Ennek az öltönynek a változatai a vágott szoknyák hosszában és jellemzőiben különböznek. A Közel-Királyságban élő nők is többféle ruhát viseltek.

A hagyományos ruha egyik változata a „chansam”. A tágas felszerelés, amely a nőtestet a kíváncsiskodó szemekből rejti, világos és nagyon visszafogott volt. Csak a lány cipőjét, tenyerét és arcát hagyta el. Az ilyen ruha modernebb módosítása „zipao”.

A Tsipao-nak szűkebb vágása van, az oldalakon levő vágások és az ujjak hiánya. Ez az a fajta hagyományos kínai ruha, amely a keleti nők stílusának eleganciáját testesíti meg.

Tartozékok és cipők

A megfelelő cipők és kalapok mindig a kínai stílus részét képezték. A hagyományos cipők soha nem voltak kényelmesek. A kínai nők mindent megtettek annak érdekében, hogy a lábuk mindig kicsi maradjon, néha nagy áldozatokat téve ezzel.

A népviselet egy része kis háromszög alakú cipő volt, vagy könnyű szövetből varrva, vagy szalmából szőtt. Melegebb lehetőség - harisnyákhoz hasonló, magas ruhával ellátott csizma. A Maань-dinasztia területén a mindennapi életben a vastag fából készült talpú kemény csizmákat is használták.

Modern modellek

A hagyományos kínai jelmez sok modern tervezőt inspirál. Elemeit a mindennapi élet ruháiban és ünnepélyesebb képekben jelenítik meg.

Kínában és az egykori FÁK és Európa országaiban a hagyományos kínai ingek népszerűek. Rövidített és díszített gallér állvány, jól hangsúlyozzák a férfi alakot és illeszkednek az alkalmi stílusba. A világ minden tájáról származó lányok értékelik a qipao elegáns ruháit. Az ülőfelszerelés tökéletesen hangsúlyozza a női cégeket.

A legjobb megoldás a természetes selyemből készült qipao, amely nem veszíti el formáját, és drága és elegáns.

A gazdag és ugyanakkor meglehetősen visszafogott hagyományos kínai ruházat fényességével és stílusával inspirálja a szokásos divat szerelmeseit és híres tervezőit.

Comments
Megjegyzés szerző

Ruhák

Szoknyák

Blúzok