Üzbég népviselet

Üzbég népviselet

A népviselet a nemzet történetéről és jellemzőiről szól. Az évszázadok során alakult ki, ami azt jelenti, hogy gondosan tanulmányozva nyomon követheti az emberek egész életét.

Egy kis történelem

Uzbekek gazdag történelemmel és érdekes hagyományokkal rendelkező emberek. Az Uzbek vendége, te biztosan teát kapsz, és higgy nekem, a tea nem ér véget egy csészében. És egy másik pohár öntésével megkérdezik: tisztelettel vagy anélkül? Ne lepődjünk meg arról, hogy igenlő választ adva csak a pohár alját fedi le. Ilyen a vendéglátás hagyományai, és a fogadó örömmel fog hozzáadni a legszebb vendégeit.

Az usbek barátságos és türelmes emberek. Amikor az iszlámot vallják be, az usbek tiszteletben tartják minden hitet. Saját vallomásuk napi imát ír elő, amelyet zárt és kényelmes ruhában kell öltözni. Így a hit hatására üzbég népviselet jött létre.

Jellemzők

Az üzbég jelmez könnyen megkülönböztethető a többiektől, mert vannak olyan funkciók, amelyek kizárólag az usbeknek felelnek meg.

Színek és árnyalatok

A népviselet színsémája az üzbék helyétől függően változott. Szóval, a Surkhandarya régió híres vörös színtartományáról. Érdekes tény, hogy az egyes régiók színjellemzői ellenére senki sem viselte a fekete és sötétkék anyagból készült jelmezeket, attól tartva, hogy vonzza a hibákat.

A női ruhák színpalettája nemcsak a szépségek finom ízét, hanem a társadalom pozícióját is kimutatta. Például, hölgyek, akiknek férje magas pozícióban voltak, kék és lila ruhában öltözöttek, kézművesek - zölden.

Szövet és vágás

Üzbég emberek szeretik a gazdag szöveteket. Például a nemzeti köpenyek teteje bársonyos vagy bársonyos. Azt kell mondani, hogy nemcsak nyáron, hanem hűvös szezonban is viseltek köntösöket, és ez nem csak a szövet típusait érinti. Tehát a köpenycsapán meleg modelljeit egy teve-gyapjú vagy pamut gyapjú réteg melegíti.

A népviselet vágása egyszerű volt és nem különbözött nemben és korban. A legtöbb esetben a ruhákat egyenes szövetből varrták, kis süket falvakban ez az anyag még nem vágott, hanem egyenes vonalban szakadt.

Később, az ing számára egyenes szövet volt hajlítva, ami az elülső és a hátsó részét képezte, további oldalakat varrtak az oldalakra, és a hónaljhoz egy köpeny került. Meg kell mondani, hogy a nadrág az egyenes szövetrészek ügyes varrásának eredménye.

faj

A vágás hasonlósága ellenére a férfiak és a női ruhák saját alapvető jellemzőikkel rendelkeznek.

  • Az első fontos elem férfiak számára Chapan. Ez a pácolt köntös nemcsak otthoni, hanem mindennapi életre és akár ünnepségekre is alkalmas. A nyaralás modellek aranyszálak hímzésével díszítettek. Cseréje a fürdőköpeny és a felsőruházat, ha szigetelése van. Érdekes, de a színes kápánok még mindig népszerűek Üzbegisztán határain túl, drága ajándéknak számítanak a szeretett férfiaknak és kollégáiknak.

Az Uzbeki szekrény szerves része egy ing. Első modelljeit hosszúságban levágták a térdre, most már kényelmesebb hosszúságot találhat a comb közepére. Az elnevezett kuylak függőleges lehet a mellkas vonalához vagy egy vízszintes hornyhoz a válltól a vállig.

A széles nadrág az üzbégi ruha kötelező része. Az alsó nadrág kúpos, kényelmet nyújtva sétálva.

A férfiak egy széles övvel ellátott pólót vagy köntöst viselnek, amit meg kell említeni néhány modellben. Az ünnepek övei luxus bársonyból, gyöngyös, szimbolikus hímzésből készülnek, amulettekkel kiegészítve.

  • Női ruha Az üzbég szépségei egy tunikás ruhát tartalmaztak. Az első modellek megbízhatóan lefedték az egész testet és elérték a boka hosszúságát. A ruhát egyenes szövetből készítették, és nem sokban különbözött a férfi ingétől. Később nőies igát és összegyűjtött mandzsettákat jelentettek a ruhában.

A ruha mellett az üzbég asszony is széles nadrágot tett. A férfiaktól megkülönböztették a fonattal díszített fenék. Ugyanaz a kápán volt külső ruházat. Egy idő után, a nők kezdtek öltözködni egy kabátban, valamint a női mellények.

  • Gyermek népviselet hasonló a férfi és a nő. Gyakran a gyári opcióknál a megállási lehetőségek közül választhat. Különösen népszerűek a kötött ruhák. A gyermek fejfedőjében bűvészet csábít, védve a gonosz szemtől.

Tartozékok és cipők

Ha az iszlám kánonjai szerinti viseletet visszafogják, akkor az üzbég nők nem korlátozódnak ékszerekre. Arany és ezüst fülbevaló, karkötő és gyűrű formájában az üzbég nők képének lényeges tulajdonsága. Szimbólumok és amulettek alkalmazhatók az arany ékszerekre, védve a nőt és a családját.

Fejdíszről beszélve kezdetben a nő fátyolot visel. A fekete alkalmi variáció volt. Érdekes, de inkább csak a saját házuk kapujain kívül helyezték el, attól tartva, hogy feketékkel vonják be a családba. Később a fátyolot zsebkendők és koponyapálcák váltották fel.

Az üzbég nők lágy csizmákat használtak hátul és sarok nélkül, valamint durva bőrből vagy gumiból készült modelleket. Az utóbbit meg kell mondani, és a mai napig kiváló termikus tulajdonságaik és kényelmük miatt sikerrel járnak.

A férfiak fejdíszként eredetileg koponyatartót viseltek. A puha csizmát cipőként viselték. A társadalom legmagasabb rétegeinek üzbégei is ünnepélyes csizmákkal rendelkeztek, a talp közepe felé kissé ferdén. Ezt a részletet lovasoknak szánták, segítve őket abban, hogy magabiztosan maradjanak a nyeregben.

Modern modellek

A keleti szépség mindig meghódította az európaiakat. Nem meglepő, hogy még ma is a modern ruházati modellek jönnek létre, melyeket a csábító, zárt és egyidejűleg nagyon vendégszerető Üzbegisztán hangulata inspirál.

  1. A színek lázadásával és harmóniájával a rövid, széles köntöst és a szimbólumokkal és virágmotívumokkal hímzett koponya öltönyös. A színes jelmezet egy nagy bűvös medál egészíti ki.
  2. A jellegzetes üzbég színekből készült, világos, derékig rugalmas ruha, melyet a vállak és a széles ujjú vágások javítottak.
  3. A tunika ruha és nadrág nagyon modernnek tűnik, mert az utóbbinak szűkített vágása van, egy női alakot ábrázolva.
Comments
Megjegyzés szerző

Ruhák

Szoknyák

Blúzok