Jakut népviselet

Jakut népviselet

A Jakak hagyományos népviselete más nemzetiségektől kölcsönzött elemeket tartalmaz. A speciális kivágás ideálisan alkalmas az északi szélsőséges éghajlati viszonyokra.

Egy kis történelem

Yakut ruhák, mint bármely nemzet jelmezei, idővel megváltoztak. Így eredetileg velúrból készült, szőrmével díszített, női - gyöngyökkel díszített hímzéssel. Fém dekorációk használtak.

Az orosz népesség megjelenésével olyan elemek, mint a ráncok, fodros ujjak, mandzsetták, gallérok jelennek meg a Jakak jelmezben. A Yakut mesterek alapját képezték, és saját hagyományaik és jellemzőik szerint alakították át.

 • A szibériai népek tipikus hatása a jakák ruháira a Haladaei nő. Az Oryol és a Kurszk tartományokban lévő nők hasonló dolgot viseltek, amit hidegnek hívtak. Megőrzött, még a kononancia a címben.
 • Kelet-Ázsia népeiből öltözködési ruhát vettek egy darabból álló ujjú ruhával. Az ilyen ruhák a nők nyáron viseltek.

Úgy gondolják, hogy a XVIII. Században végül létrejött a Jakut jelmez.

A Jakak-jelmezek típusai:

 • Alkalmi - munka, vadászat, kirándulások.
 • Rituális és rituális - sámán, esküvő.
 • Intelligens - ünnepek és vendéglátogatások.
Yakut Hunter
Sámán ruha
Menyasszonyi ruha
Ünnepi ruha

Érdekes, hogy a hagyományos nyári szünidő alatt a Yakuts télen ruhát hozott. Ennek a viselkedésnek a fő oka az volt, hogy megmutassák értéküket és gazdagságukat. Ezüst ékszerek, drága szőrme, selyem ruházat - mindez nem volt mindenki számára elérhető. A 917-es év forradalmi eseményei helyettesítették ezt a szokást.

A manufaktúrák megjelenése a XIX. Században új szöveteket jelentett Yakutia - selyem, taft, moire. Szinte minden lakos számára elérhetővé váltak.

Jellemzők

A Yakut népviselet számos funkcióval rendelkezik:

 • Természetes anyagok. Bőr, irha és szőrme került felhasználásra. Ugyanakkor a szőrme főként a szigetelés szerepét játszotta. A hüvelyek széleihez illesztve megakadályozta a hideg behatolását.
 • Croy. A dzsutut felszerelés egyenes vágással rendelkezik. Ezt az igényt ismét a szélességi fokok hideg éghajlata okozza.
 • díszítés. Yakut nők már régóta híresek arról, hogy képesek ruhákat hímezni gyöngyökkel. Ezt a művészetet az anya átadja a lányának. A gyöngyökön kívül medálokat is használtak, amelyek csekély csengést eredményeztek, elhagyva a gonosz szellemeket.

A ruha leírása

A Yakut-ruhák vágása mind a nők, mind a férfiak esetében azonos volt. Különbségek voltak díszítésként, dekorációként.

női

 • chintz, szatén használták a mindennapi öltönyök készítéséhez;
 • selyem, szatén - ünnepi;
 • A felsőruházat (onoloooh cut) szőrméből vagy velúrból készült, díszítésében díszítő selyembetéteket vagy kontrasztos darabok szőrmézjét használták.

A női bundát Saniyahnak nevezik. A farkas, a talpfa, a róka, a szamár bőréből varrták. Ő feltétlenül jelen volt a menyasszony esküvői öltönyében, és hátoldalán szárnyak formájában volt szőrme betétje.

Nagyon érdekes a menyasszony hagyományos ruha. Alkotórészei a következők: készpénzfedél (annah), hajlékony ing, bőr nadrág (natazniki), lábak (térdkapuk), szőrme doha. A frizura egy harcos sisakjára emlékeztet.

A női ruházat szerves része az ékszerek. Ily módon hangsúlyozták az anya nő iránti tiszteletet, mivel a Jakak megértette, hogy a nemzetiség és a szülés száma nő nélkül lehetetlen. Ezen kívül az ékszerek egyfajta amulettként szolgáltak.

A mell ornament - kebihir ili surah nagyon szépnek tűnt.

hím

A férfiak Jakut jelmezje a nőihez képest szerényebb. Alkalmi ruházat, amely az ujjakon és a galléron szőrme van. Ezen túlmenően ez a szegély igen nagy és terjedelmes lehet.

A természetes szőrméből készült, fejrészek, mint a sisak, a fagyot és a szélet borították. Elmondható, hogy a dzsakutok kupakjainak alakja mind a férfiak, mind a férfiak számára szinte azonos és egy tűzhelyre hasonlít. Gyakran vannak olyan dekoratív fülek, amelyek személyre szabják a világegyetemmel való kozmikus kapcsolatot. Néha a sapka vége egy lyuk a hold és a nap számára, hogy elhagyhassák magukat és folytassák a versenyt.

baba

A gyermek ruházat nem sokban különbözött egy felnőtttől. A gyártásához bőr és szőrme, dekoratív csíkok, gyöngyökkel hímzett. A sapkát levágták a szegélyről.

Modern modellek

A modern jelmezek előállításához különböző anyagokat használnak: könnyű sifon, irha, selyem, szatén, brokát, organza. A ruha gazdagon díszített természetes szőrmével, gyöngyökkel, strasszokkal, fém díszítéssel díszítve.

A modern technológiák lehetővé teszik a Jakak-jelmez igazi műalkotássá történő átalakítását, amely a hagyományok és az innovációk szintézise. Az ilyen ruhák mesések. Az élénk színek és minták, szokatlan stílusok jellemzik. A tervezők szerint azonban ezek a jelmezek önmagukban nem tartalmaznak történelmi pontosságot. A tervezők inspirációja a Jakak-mítoszok és legendák hősei.

Jelenleg Yakuts nemzeti ruhákat visel a hagyományos ünnepekre, vagy sikeresen ötvözi őket a modernekkel. A szőrme és a gyöngyök még mindig nem veszítik el relevanciájukat.

Comments
Megjegyzés szerző

Ruhák

Szoknyák

Blúzok