Francia népviselet

Francia népviselet

Egy másik ország kultúrája mindig nagy érdeklődést mutat a művészeti szerelmeseinek, az utazóknak és a különböző kultúrák iránt érdeklődő hétköznapi embereknek. A különböző nemzetek nemzeti jelmezei hatalmas téma, amely egy adott régió lakóinak hagyományos jellemzőiről beszélhet.

Úgy döntöttünk, hogy a francia népviseleten élünk, és ezt választottuk, mert a francia mindig trendet jelentett.

Egy kis történelem

A francia népviselet főbb jellemzői a távoli 16. században kezdődtek. Ezek a hullámos nyakörvek, a rövidített férfi nadrágok, köpenyek, csipke részletek és különféle hímzések előfeltételei voltak.

Világosabb, hogy a francia népviselet elemeit már a 17. században alakították ki. Hosszú ingek, fodros szoknyák, harisnyák, nadrágok, nyakkivágás stb. Jöttek a szekrénybe. Ruházat készült olyan anyagokból, mint a gyapjú és a különböző formatervezésű vászon. Ez a 18. század végéig folytatódott.

A 19. században gyárgyártási szöveteket használtak. A vidéki szabók általában varrással foglalkoztak, főként ebédre, lakásokra vagy kis díjra.

Miután a népviseletben a francia nagy forradalom megváltozott. Elsősorban a jólét növekedésével, valamint az új gyárszövetek - ruhával és selyemmel - való megjelenésével kapcsolódott össze.

Tehát ünnepi ruhák voltak, természetesen a városi divat befolyásolta őket. A kötény, a szoknya, a frizura alakja és a corsage vágása különbözött a tartományok között. Ez különösen a színelemekben volt észrevehető. Még a tartományon belül is gyakran jöttek létre a jelmezelemek.

A 19. század végén a városi jelmez mindenütt megjelenik. Hosszú ideig azonban egy ilyen elem, mint fejdísz, különösen a távoli területeken vagy az Alpok régiójában, továbbra is használatban maradt.

Jellemzők

Színek és árnyalatok

A ruházat színei között elsősorban a nyugodt és visszafogott árnyalatok éltek. Ezek között szürke, barna, fehér. Ezek a színek tipikusak voltak mind a férfi, mind a női ruha számára.

Természetesen a női szekrény elemek néha világosabb árnyalatok voltak. A szokásos színek mellett a szoknya kék, piros, kevésbé gyakran fekete. A kötények vörös és kék árnyalatok, valamint sárgaek voltak. Corsage - lila, bordó, barna vagy csíkos.

Szövet és vágás

A parasztruhákban vékonyabb vászonot használtak főleg üdülési ruhákhoz, például szoknyákhoz vagy ingekhez, valamint ágyneműhöz. A durva vászon alkalmi viseletre készült.

Ha a felsőruházatról beszélünk, akkor sűrűbb és melegebb anyagból, például ruhából, varrott, pamut vagy vászon szálak hozzáadásával.

A forradalom után a szokásos anyagokat gyári szövetek váltották fel, amelyek között selyem volt.

faj

női

A nemzeti női jelmez számos szerelvényből álló szoknyából állt, egy széles, hosszú ujjú kabátból és egy galléros csatból, valamint a vállon átnyúló kendőből. A szoknya általában hosszú volt, közel a szál közepéhez, egy kabátot viselt, amely a szoknya tetejéről esett. Kofta egy kötényszalaggal állt a derekán, ami egy kicsit rövidebb volt, mint a szoknya. A sálat a mellkason kötözték, vagy a kötény mellé helyezték.

Kötelező a jelmez számára egy corsage volt. Egy nő fejdísze egy sapka, amelynek tetejére egy másik sálat vagy sapkát helyeztek. A sapkát otthon és az utcán viselték.

hím

A 19. század hagyományos férfi jelmeze a következő ruhákból állt: nadrág, ing, nadrág, nyakörv, mellény vagy kabát.

Az 1930-as évekig a parasztok rövid nadrágot viseltek a térdükhöz, a nadrágjához vagy a gyapjú harisnyához, amelyeket térd alatt kötöttek, általában kék vagy piros gyapjú harisnyakötővel. Gyakran a nadrágok ugyanolyan anyagúak voltak, mint a nadrágok.

Már a 30-as évek után megjelentek hosszú, keskeny nadrágok. A pólónak már volt egy lekerekített gallérja. A mandzsettákat és a gallérot először két szalaggal húzta meg, majd később gombokkal rögzítették. Emellett sálat viseltek. Egy pólóval együtt egy mellényre is helyezték, világos színű, két sor fém gombokkal. A kabát fölött kopott, rövid vagy hosszúkás lehet.

A póló a 18. század végén lépett életbe. Egyenes sziluett volt, a comb közepén, az ujjakon és a kapukon. Vászonból varrt.

Kezdetben a póló ünnepi ruházat volt a parasztok számára, és az 1830-as forradalom után a városban kézművesek és dolgozók viselték. A parasztok számára ez még mindig hagyományos ruhát jelentett az ünnepek és népi fesztiválok számára.

A 19. században és a 20. század elején az ing már munkaruházat lett, de még mindig megtartotta helyét a vidéken. Télen a pásztorok nagy kecskefélék vagy durva szőrmét viseltek rajta.

Eddig néha a művészek klasszikus ingét láthatjuk.

Ha a fejdíszről beszélünk, akkor a 18. században egy paraszti háromszög volt, a 19. század elejéig viselték. Cseréje egy széles, széles karimájú kalap volt, egy szalma - nyáron, egy érezhető - hideg időben.

Férfiak - a partok lakói gyapjúból készült kalapot kaptak, hasonlóan a fríz-sapkához. Ilyen sapka-sapkát díszítettek hátulról lógó pompom.

baba

Abban az időben a gyerekek jelmezei nem sokat különböztek a felnőttektől, minden függött a gyermek nemétől és életkorától.

A lányok számára - egy szoknya, lehetséges és rövidebb lehetőségek voltak, mint a felnőtteknél. A szoknyát egy kötény és egy póló egészítette ki, a sapka kötelező volt.

Fiúknak - rövidített nadrág, hosszúkás ing és mellény. A nadrággal együtt a nadrágot viselő nadrággal együtt a felnőtt férfi hasonló volt.

Tartozékok és cipők

Hagyományos cipő - cipő, faragott fa. Ezek a cipők férfiak és nők számára készültek. Hosszú ideig viselték.

Ha kiegészítőkről beszélünk, akkor fokozatosan a nők csipke részleteket használtak a ruhák díszítésére, valamint a ruhák elegánsabb sziluettjeire. Így megpróbálták hangsúlyozni a nőiességüket.

Az áttört ujjak a könyöktől a csuklóig - egy másik tartozék, amely az akkori divatmodellekhez tartozik. A fejfedő alatt elrejtett különféle hajvágók elegánsan néztek ki a tisztességes szexen.

Modern modellek

A modern világban a lakosok gyakran megpróbálják újjáéleszteni a hagyományokat, különböző fesztiválokat szerveznek, és újjáéledő eseményeket szerveznek, valamint jelmezversenyeket szerveznek.

Alapvetően a jelmezek különbségei díszítésből, hímzésből, fejfedőből, néha még divatos formákból, corsage dekorációkból, szövetekből és színekből állnak.

Természetesen a fesztiválokon többnyire művészek vagy hazafiak viselik a hagyományos népviseletet. Tehát a lakosok bizonyítják területük eredetiségét.

A modern modellekben világosabb extravagáns árnyalatok, új formák és részletek állnak rendelkezésre.

Comments
Megjegyzés szerző

Ruhák

Szoknyák

Blúzok