Mari népviselet

Mari népviselet

A nemzeti ruha több, mint a ruházat. Elmondja az emberek sajátosságait, kultúráját, értékeit és életét. Néhány felszerelés hasonló a művészeti tárgyakhoz, például a Mari népe világos és színes ruha.

Egy kis történelem

A mariai a finnugor népek közé tartozik. Ezeket az utolsó pogányoknak hívják Európában, mert nehéz elhinni, de az elfogadott kereszténység ellenére sokan hűek maradnak a pogánysághoz és a hozzá kapcsolódó rítusokhoz.

Meg kell mondani, hogy szertartásuk nagyon érdekes. Tehát mindannyian szent ligetben haladnak - egy speciálisan kijelölt hely az erdőben. Ott áldozatul hozza liba és kacsát. A Mari egész élete a miszticizmushoz kapcsolódik. A halottak konkrét temetései és a „halottak etetése” nem befolyásolhatták a nemzeti jelmezeket és díszeket.

Jellemzők

A nemzeti Mari jelmez számos olyan funkcióval rendelkezik, amelyek megkülönböztetik azt más nemzetek ruházatától.

Színek és árnyalatok

A Mari népviselet hagyományos színe fehér. Azonban nem lehet ilyen unalmas öltönyt nevezni, mert a gazdag hímzés díszítette a fehér hangot. Az első mintákban a hímzéshez használt gyapjú és pamut sötét árnyalatai voltak, mint a fekete, sötétkék, bordó és barna.

Az idő eltelt, és a nemzeti Mari ruha hímzésének fő árnyéka vörös színárnyalat volt. A szál fekete és sötétkék árnyalatai keretezték. A gyógynövényekből és növényekből színezékeket kaptunk, és a színek a keverék intenzitásától függően eltérőek voltak.

Később, az anilin színezékek széles körű elterjedésével, a jelmezek hímzése még világosabbá vált. Rózsaszín, narancssárga, sárga és zöld árnyalatok ügyesen hajtottak egy érdekes díszbe.

Hímzéssel kapcsolatban nemek, életkorok és társadalmi szimbólumok, virágos és geometriai mintázatok voltak. Mindegyikük élénk színekben zajlott, ami természetesen jó szerencsét és jó embert hozott.

Szövet és vágás

A Mari ruházat vászonból készült. Kenderből vagy lenből készült. A nők termeléssel foglalkoztak. Annyira fárasztó volt, hogy legalább fél évig tartott. Nem meglepő, hogy a fehér vászon dicsőséges háziasszony büszkesége volt.

Később a mari népviseletet az orosz ruha befolyásolta, és pamutfonalból készült. Egyidejűleg különbözik a különleges színben és a árnyalatok telítettségében.

A báránybőr meleg ruhát használt. A kézművesek gyapjúból fonódtak ki, és meleg szőrme-kabátot készítettek a juhbőrből. A bőrbevonat folyamatát több szakaszban végeztük el, és a bőrt maga a kiváló minőség és melegség jellemezte.

A Mari fehérneműje egy tunikás vágás volt. A vászon hajlított, megteremtve a termék hátsó és elülső részét. A lakóhelytől függően minden nyakkivágásnak egy bizonyos alakja volt, és hagyományosan két húrral rögzítették a középpontban. A Tuvyr bőr- és szövetszíjakkal van ellátva, amelyek amulettek, kések és egyéb szükséges tárgyak voltak.

faj

Női és férfi ruházat Mari mindig különbözött egymástól. Azt mondják, hogy a Mari nőknek gazdag ékszereket kellett öltözniük, amelyek súlya akár 35 kg.

De kezdjük a férfiak öltönyével. A Mari jelmezben egy nadrágot tartalmazó nadrág mellett nadrág is volt. Fehér vászonból készültek, és a szélesség változó volt attól függően, hogy melyik területről élt. A férfiak nem felejtették el a caftánt, amely a nemzeti népviselet szerves része.Nyáron vászonból, melegből - fehér és fekete ruhából - varrták.

A nők jelmezei széles választékban különböztek a férfiaktól. Meg kell mondani, hogy a ruházat alapja ugyanaz a közeled. Dicsőséggel díszítették a női pólót, hímzéssel a mellkason, a teljes hosszúságon és az élek mentén, valamint a szegélyen húzott hímzést. Befejezte a modellt és a szalagokat, a gyöngyöket és a gombokat. A női póló a nők büszkesége volt, mert minden modell egyedülálló és önmagában tartotta a szokásokat és alapítványokat.

Csakúgy, mint egy férfi öltönyben, a mari pólója alatt vászonból készült nadrágot helyeztek. Széles és szűk lépcsőjük a helységtől függ, például a szabad és tágas modellekbe öltözött keleti népektől.

A női caftánok variációi voltak. Rövid derékvonalakat terveztek a nyári viseletre, egyenes és tunikás - meleg és kényelmet biztosított a hideg évszakban.

Ne felejtsük el a pólókat és a kötényt. A hagyományos változat két formában készült: a mell és a mell nélkül. Mindketten gazdag hímzéssel rendelkeztek.

A gyerekeknek készült Mari jelmezek hasonlítottak a felnőttekre, de a lányok számára az ingek és a szegélyek köré körbevághattak a pólók.

Tartozékok és cipők

A marianok figyeltek a kalapok választására. A férfi ruhásszekrényében, mint egy nyári ruha, a klasszikus nemezelt kalapok voltak. Az alkalmi kinézetet fekete kalap egészítette ki, az ünnepélyes megjelenés fehér. Később ezek a modellek megszüntették a kupakot. Télen a férfiak birkabőrből és fülbevalókból készült meleg sapkát viseltek.

Ha a férfiak kalapjai meglehetősen hagyományosak voltak egy modern személy számára, akkor a női kalapok különböző stílusokban különböztek, néha meglepőek és minden bizonnyal emlékezetes. A házas nők keretfedőket viseltek, melynek szélén egy sálat rögzítettek. Gyakran szokásos sálakat használtak a mindennapi használatra. Télen a hölgyek magas sapkát viseltek, róka vagy hódfarkkal.

A cipőkről, a cipőcipőkről, a bőrcsizmákról és a filccsizmákról beszéltek a férfiak és nők hagyományos modelljei. Az első a mindennapi megjelenés lehetősége volt. Puha bőrből készült bőrcsizmákat kopott cipővel vagy külön-külön viseltek, de csak ünnepélyes alkalmakkor érdekes megoldás volt, hogy a bőrt a cipő alján helyezzük el. A női és férfi csizma meleg téli cipő volt. A gazdag Mari megvásárolta a gyári verziókat, kiegészítve bonyolult hímzéssel.

Modern modellek

Eddig a Mari népviselet nem vesztette el népszerűségét. Az esküvő vagy ünnepélyes kép részévé válik, és megkülönböztető jegyeket hoz a gazdag kultúráról.

  1. A fehér színű tunika vörös mellénygel, arany hímzéssel és érme alakú ékszerrel kiegészítve modern formáival, nemzeti színpalettával rendelkezik.
  2. Egy menyasszonyi ruha, levágott pólóval és tunikás caftán hímzéssel és szatén szalaggal, élénk kép a menyasszony számára, emlékezve a gyökereire és szokásaira.
  3. A nemzeti ünnepek számára megfelelő választás lesz egy ruha, amely egy szatén ruhát tartalmaz, és egy melltartóval ellátott kötényt. Virág dísz díszíti az ünnepi kötényt.
Comments
Megjegyzés szerző

Ruhák

Szoknyák

Blúzok