Chuvash népviselet

Chuvash népviselet

Chuvash népviselet tükrözi a fejlődés történetét, a létezés klimatikus körülményeit és a csuvashi etnikai csoport figuratív gondolkodását.

Egy kis történelem

A ruha kialakításában nagy szerepet játszott a csuvashi lakóhelye, aki a szomszédok öltözékének részleteit kölcsönözte. A Cheboksary kerület csuvashi (viryal) lovas öltönye hasonló volt az orosz finnugor népek - a mari - öltönyéhez a szerkezeti elemek rövidsége miatt. Az alsó szintű csuvashi (Anatri) ruhában a fátyolokat a tatárokkal együtt használták, a kötény fő színe vörös volt. Törülközőkön és kötényeken díszítő hímzés volt hurkolva, kék, zöld és sárga szálakkal.

Kapcsolat van a szamarai régió csuvashi koszorúja és a mordovói ruha között, mely a fejpánt és a melltartó fejpapírjának hasonlóságában és a XIX. - világos zöld, rózsaszín és sárga.

Az öltöny tájékoztatta a tulajdonos státuszát, családi állapotát, tulajdonjogát, korát.

Jellemzők

Színek és árnyalatok

A jelmezekben használt elsődleges színek egyike fehér volt, amely a szent tisztaságot jelképezi. Fehér inget kell viselni ünnepnapokon. A fehér színnel kombinált vörös is a tisztaság jelképének tekinthető, ezért gyakran a hagyományos ruházat motívumaiban találták meg. Piros szimbolizálta az életet, a ruhák minden varrása egy ilyen színű szalaggal volt borítva.

Században. Chuvash a ruházati cikkek gyártásánál használta a háztartási pisztolyt, többszínű szálakból. A ruhájában az ünnepek és a terepmunka elkezdett mellénybe helyezni. Ez elégedetlenséget okozott az idősebb generációval szemben, és bizonyos esetekben például a rozs virágzásakor szigorú tilalom volt a foltok ruházatának viselésére. A tilalom megsértését a jogsértőnek 41 vödör hideg víz öntésével büntették meg.

szövetek

1850-ig a chuvash szöveteket készített és növényi festékeket készített otthon. A fonal festése sok időt vett igénybe, így a ruha színe nem volt fehér. És alig Anatri megjelent anilin színezékek, amelyek megkönnyítették a fonal festését, a pestrya termelése megkezdődött. 1850-ben a ruhái gyakorlatilag helyettesítették a fehér ruhát. A nem használt viryal pestryad öltönyben.

Croy

A Kepe fehér ing a ruha női és férfi változatában volt jelen. A vágás egyszerű volt - a kender vászon fel volt hajtva, a lapkák és ékek az oldalfalakba varrtak, ami lefelé terítette az ingét. A keskeny és egyenes, 55-60 cm hosszú ujjak 90 fokos szögben varrtak, és a mozgás szabadsága érdekében a hüvelybe varrtak egy négyszögletes csík.

A női ingek körülbelül 120 cm hosszúak voltak, a mellkason egy központi résszel, a férfi ingek pedig 80 cm-es résszel a mellkason, de a jobb oldalon.

faj

női

A mellkason lévő nyílás bal és jobb oldalán hímzett női ingek, az ujjakon, a varratok mentén és a szegélyen. A hímzés alapvető színe vörös volt, a körvonalak fekete szálakkal díszítettek. A hímzésben sárga, zöld és ritkábban sötétkék színű volt. Hímzés a mellkason rozetták és rombuszok formájában készült.

A hímzés összetett aszimmetrikus motívuma a házasok ingén volt jelen. A szegélyt szerényen hímezték és ritmikusan - különböző méretű, geometrikus minták és csíkok váltakoztak rajta.

A hétköznapokon és ünnepnapokon viselt lábvédők.A gyártás során selyem és gyapjú szálakat, hímzett figurákat használtak fákra, levelekre, virágokra és használt csíkokra. A pásztorokat barna (vagy kék) színű díszítéssel díszítették, ami a mozgás során élénkséget adott a jelmeznek.

A lány jelmeze szerénynek tűnt, kis hímzés volt benne, mellkasminták (kezke), ujjú minták és vállpárnák voltak az ingen. Úgy vélték, hogy egy nem szokatlan, de szép ruha hangsúlyozza egy fiatal nő szépségét és varázsát.

Fejfedők - Surpan, Masmak, Hushpa, Pus tutri, férfiak viseltek a házasságban. Egy fiatal nő fejdíszét tukhyának hívták.

baba

A gyermek jelmezben nem volt státusz díszítés és fényűző hímzés. Az ingek egyszerűek voltak, pamutból vagy ágyneműből, a kisgyermekeknek készült nadrágot nyakkivágással varrták, az idősebb gyerekek nadrágai nyakvonal nélkül voltak. Továbbá varrott ruhák és báránybőr.

A lányok elegáns ruhái egyszerűek voltak, a szalagra varrott kész szalaggal, vagy egyszerű mintával díszítették. Egyszerű gyöngyökből és zsinórból készült ékszerek kerültek a fejre. Az idősebb lányok hímzett gyöngyös ékszereket (sarah) viselhetnek, amelyeket az öv hátoldalán rögzítettek.

A fiú ingének gallérját monofon dísz díszítette.

hím

A férfi öltöny egy kepe ing, nadrág (yem), csizma, érezhető csizma, kalap és kalap volt. Ez sokkal szerényebben díszített hímzéssel, mint a nő, de a dekoráció nehezebb volt. A vállán lévő égbolt jelei, tűz a mellkasán hangsúlyozta a férfiasságot és a jelentőséget.

A fehér színű fürdőköpenyet shuparnak hívták. A hímzett tűzjelek és a használt selyemcsíkok. A hímzés a mellkason, a vállakon, a háton, az ujjakon, a szegélyen volt, de a díszítés szinte nem másolta a női ruha díszét. A hímzés figurái lovakat, növényeket, emberi kézeket ábrázoltak. Különös figyelmet szenteltek a színes hátterű mintáknak, és a világ határán lévő jelet a hüvelyre hímezték.

A férfiak öltönyét kiegészítették szőrszálas kalapokkal, szőrme sapkákkal. A hímzés rájuk főleg a napot és a csillagokat ábrázolta.

A fiatal srácok sálat viseltek a vállukon, mint azt a tényt, hogy a menyasszonyot választották, és hogy az esküvő hamarosan megtörténik. A lány minden képességét alkalmazta, hogy fejkendőt készítsen, és egy barátjához adta, és elfogadta a házassági javaslatot. Az esküvő alatt sál vőlegény.

Az esküvői ruha szépsége

A menyasszonyi köpenyt gyöngyökkel, kagylókkal és érmékkel hímezték geometriai minták formájában, és a kupakot különösen gazdag díszítéssel díszítették.

A menyasszonyi ing, kötény és felsőruházat hímzéssel díszített. A menyasszony gyűrűk, karkötők, nyak, mell és derék medálok, pénztárca és egy kis tükör viselt. Minden ruházat körülbelül 15 kg volt.

Az esküvői ruha fontos részlete egy nagy fehér takaró - perchenchek, díszítve a széleken hímzéssel. Az esküvőn a jövő felesége egy ideje alatt volt, majd a perchencheket levették, és a menyasszony egy házas asszony ruhájába öltözött.

A vőlegény hímzett pólót és caftant, széles kék (vagy zöld) övet, csizmát, kesztyűt, szőrme sapkát viselt a homlokán.

Kiegészítők, cipők

Női ruha tartalmazott nyak, váll, mellkas és derék díszek. Amint az amulettek és a talizmánok feladatai voltak, az idő múlásával egyszerűen csak a tulajdonos életkorát és társadalmi helyzetét jelezték. Például, minél keményebb és változatosabb volt a hackelés, annál gazdagabb volt a tulajdonos.

A tisztességes nemi ezüst ékszert viselt gyöngyökkel (shulkeme). A nők díszítették magukat az ama mellvágóval, amelynek változata a pushok melltartója volt (a hátsó részen).

Ezenkívül ezüstvel és gyöngyökkel díszített, díszített díszítéssel rendelkezik. A nők kiegészítették esküvői ruhájukat, és a lányok - ünnepi kép. A lányok dísze egy uca nyaklánc volt, vászon vagy gyöngyökkel, gyöngyökkel és érmékkel hímzett bőralappal.

A házas asszony díszítése - a nyaklánc száraz - különböző méretű gyöngyök vastag rácsából és varrott érmékből állt.

A hétköznapi életben a viryálok cipős cipőt viseltek, hársfürtől (zapata), fekete onuchamival és Anatri - fehér harisnyával (tala calch) szőttek. Nyaraláskor bőrcsizmákat vagy cipőket viseltek, és a viryals magas csizmát viselt, amelyek egy harmonikába kerültek. 1900-ban a női cipőknek magas sarkú bőrcsizmát készítettek. A Valenki-t téli cipőként használták.

Modern modellek

A huszadik század elején. a ruhák tömeges gyártása miatt a népviselet második helyre került. De a falvakban a ruha megtartotta jelentőségét ma az ünnepségek és szertartások ruhájaként. A koncert tevékenységekben aktívan használják népzenei előadások ruházataként.

Napjainkban a divattervezők a ruhák megalkotásakor nem másolják a hagyományos ruhát, hanem asszociatív képeket és elemeket használnak, megpróbálják végrehajtani a hagyományos minták részleteit, és átadják a kézműves munka értékét a ruha létrehozása során.

Comments
Megjegyzés szerző

Ruhák

Szoknyák

Blúzok