Olaszország nemzeti jelmeze

Olaszország nemzeti jelmeze

Egy kis történelem

Olaszország népviselete kollektív kép, mivel sok éve alakult ki, és a külső képet nagyban befolyásolta a bizánci és francia országok. Minden régiónak, minden régiónak saját jelmezei voltak. Érdemes megjegyezni, hogy a 15. században Firenze az olasz divat trendje volt, a 16. században Velence helyére került. Mivel ebben az időszakban a francia divat jelentős hatást gyakorolt, a ruhák egyszerűsége és simasága megjelent, normál arányokká vált, túlságosan nagy zuhanás és lógó ujjak nélkül. Ruházat gyártásához használt közúti anyag: bársony, selyem, brókát hímzett arany díszekkel. A jelmezek világosak, vidámak voltak. A cipők lágy - szandálok vagy gombnyomó csizmák voltak, a lovagláshoz bőrcipőt használtak.

A 16. században a stílus drámaian megváltozott. A fekete színek dominánsak lettek, a vágás egyszerűbbé vált, a társadalomban és a városok közötti háborúkban szétesett. 1529-ben Spanyolországot Spanyolország elfogta, így a ruhákban a spanyol motívumok uralkodtak: a ruházati keret, a mély hasítás, a piros szín, a pofás szoknyák. A 16. században először jelent meg a harisnya, a fehérnemű és a csipke. Olaszországban a téli selyemszálakat szőrmével kezdték használni. Ebben az időszakban a cipők lágyak voltak, néha magas talppal.

Jellemzők

Olaszország nemzeti jelmezei népszerűek elsősorban az ország déli részén. A férfi öltöny rövid nadrágot foglal magában a térdig, általában alján lévő gombokkal vagy speciális csipkékkel kötik össze; fehér széles póló hímzéssel a galléron, általában kézhímzés; Ujjatlan mellény vagy rövid dzseki a derék alatt. Olaszország egyik nemzeti női jelmezének egyik fő eleme egy hosszú és széles póló, hasonló a tunikához, széles ujjú és hosszú, vékony szoknya. A ingek mindig hímzéssel vagy csipkével rendelkeznek, általában csipke motívumok kézzel készített hímzése. A szoknya kontrasztos, világos határ volt. Kötelező is egy fényes, hosszú kötény, a szoknya szegélyéhez. Később a szoknyákat kézzel hímzéssel is díszítették.

Színek és árnyalatok

Az olasz népviselet színei világosak és vidámak. Ezek többnyire élénkvörös, élénkzöld színek, amelyek ellentétben állnak a lila, kék, fehér, arany mintákkal. A fehér szín feltétlenül a férfi és női ingekben használható.

Szövet és vágás

Mint korábban említettük, a gazdagabb lakosok drága ruhákat használtak ruhában: brókát, bársony. Szegény emberek viselnek természetes és olcsó szövetből készült ruhát. Például, fehérített gyapjú lapok, nagyon ritkán selyem. A divat egy többrétegű ruha volt, azt gondolták, hogy minél több réteget viseltél, annál több vagyon volt.

faj

Vannak jelmezek ünnepélyes ünnepekre és a mindennapi életre. Az ünnepi jelmezek világosabbak, többszörös hímzéssel díszítettek arany szálakkal, arany ékszerek harangokkal. A mindennapi életben nyugodtabb jelmezeket használtak, ahol dolgozni tudtak. A gyermek jelmezek nagyon hasonlítanak a felnőtt ruhákhoz, és nincsenek különlegességei. Szardínia óriási számú fajta nemzeti jelmezet tartalmaz, szinte minden városban saját jellemzői és jellemzői vannak. A jelmezek leggyakoribb színei mélykék, piros szalagokkal díszítettek.A nőknek virággal hímzett szoknya van, a férfiaknak szokatlan gombjai vannak a ingeken.

Az Alto Adige régió Németországot határolja, így itt vannak olyan ruházati fajták, amelyek az adott országra jellemzőek. Csak formális ruhákban lehetne találkozni fényes ruhákkal. A mindennapi életben sötét, fekete tónusokat használtak. Néha egy sálat kötötte a nyak körül, ez a hagyomány elérte az időt.

Tartozékok és cipők

A férfi népviseletben általában egy kalap van, most már „beretto” -nak nevezik, és még mindig népszerű az ország déli városaiban. A nők nagy sapkát vagy fejkendőt használnak. A nemzeti cipőket Olaszországban még kézzel készítették. Például, egy fából készült talpbőr csizma bőr zoknival vagy puha cipővel. A díszek a nemzeti ruha kötelező attribútuma volt. A férfiak gyűrűket és láncokat használtak. A nők gyöngyöket használtak, hajukat díszítették. A nagy gyöngyökből drágakövekkel nyakláncokat is felhelyeznek.

Modern modellek

A nemzeti olasz jelmezek modern stílusai jelentősen eltérnek egymástól. Bár a lényeg ugyanaz marad, a fő elemek a modern életbe vándoroltak. Például hosszú szoknyák és kötények, ingek, sapkák, férfiak is rövid nadrágot, caftánt, sapkát tartalmaztak. Csak az anyagok kezdtek el használni a modernebbeket: len, pamut. A hímzés ingeknél és szoknyáknál ritka, néha többszínű nyomatok helyett. A fej és a nyak sálak még mindig Olaszországban vannak.

Comments
Megjegyzés szerző

Ruhák

Szoknyák

Blúzok